Erişilebilirlik

Bombacı Türkiye’ye ‘Müzeler’ İçin Gitmiş


İbrahim Bakraoui'nin Gaziantep'te gözaltına alındığında çekilen fotoğrafı
İbrahim Bakraoui'nin Gaziantep'te gözaltına alındığında çekilen fotoğrafı

Brüksel’i kana gölüne çeviren radikal İslamcı terör örgütü IŞİD’in canlı bomba biraderlerinden İbrahim Bakravi, Türkiye’de polis tarafından sorgulanırken dünyanın birçok ülkesini ziyaret ettiğini söylemiş.

35 kişinin ölümüne yol açan Brüksel saldırılarının bombacısının Belçika’dan önce Türkiye’ye girip çıktığı ve Hollanda’ya sınırdışı edildiği daha önce ortaya çıkmıştı. Halid ve İbrahim Bakravi kardeşler intihar eylemi düzenlemişlerdi.

Habertürk gazetesi tarafından verilen haberde, İbrahim Bakraoui’nin, geçen yıl 14 Haziran günü Facebook aracılığıyla tanıştığı Almanya vatandaşı Samir Alamir ile birlikte Gaziantep’e gittiği belirtildi. Bakravi ve Alamir, Suriye’deki IŞİD kontrolü altında bulunan bölgeye geçmeyi planlamıştı.

Habere göre, Bakravi ve Alamir, Gaziantep’teki Tavuk Pazarı’nda üç Türk ile buluştu. Bu kişilerin, ikiliyi Suriye’ye götürmesi tasarlanmıştı. Ancak, Gaziantep Emniyet Müdürlüğü’ne giden bir ihbar polisi harekete geçirdi. Buluşma yerine giden polisler, bir kovalamacanın ardından Bakravi ve Alamir’i gözaltına aldı. İbrahim Bakravi’nin taşıdığı çantada kamuflaj giysisi, bilgisayar belleği ve bere bulundu. İkili gözaltına alındı.

Bakraoui ve Alamir, Gaziantep Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne sorgulanmak üzere götürüldü. Bakravi, verdiği ifadede, “Birçok ülkeye gittim. İtalya, İspanya, Hollanda ve Almanya bunlardan birkaçı. Türkiye’ye turistik ziyaret amacıyla geldim ve bu kentteki müzeleri gezmek istedim” dedi. Polis, İbrahim Bakravi’nin kentte bulunan hiçbir müzeye gitmediğini belirledi. Telefon kayıtları ikilinin IŞİD ile ilintili kişiler ile görüştüklerini ortaya koydu. Bakravi ve Alamir bir ay kadar bir kampta gözetim altında tutuldu. İkili, kendi talepleri sonucu 14 Temmuz günü Hollanda’ya sınırdışı edildi. Polis, bir yazı yollayarak, Bakravi ve Alamir’in IŞİD cihatçıları olduğunu hem Belçika hem de Hollanda polisine bildirdi.

Brüksel’in Zaventem Havalimanı ile bir metro istasyonunda düzenlenen saldırılar. 22 Mart günü düzenlenmişti. Olayla ilgili gözaltına alınan zanlı Faysal C. Belçikalı yetkililer tarafından delil yetersizliğinden serbest bırakıldı.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG