Erişilebilirlik

Johnson'dan Aşı Karşıtlarına: "Delirmişler"


24 Temmuz 2020 - İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın Londra'daki Tollgate Medical Centre ziyareti sırasında
24 Temmuz 2020 - İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın Londra'daki Tollgate Medical Centre ziyareti sırasında

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, grip aşısına karşı çıkanların “deli” olduğunu söyleyerek, yaklaşan sonbahar ve kış aylarında pandemi sürecinde kamu sağlığını korumak için grip aşısının hiç olmadığı kadar önemli olduğunu vurguladı.

Bir sağlık merkezini ziyareti sırasında salgında gelinen nokta ve grip aşısı programıyla ilgili yaptığı konuşmada çocuklarına aşı yaptırmayı reddedenlerden de bahseden Johnson, “Aşıya karşı olanlar var, delirmişler” şeklinde konuştu.

Cuma günü itibariyle maske takma zorunluluğunun yürürlüğe girdiği ve kuralın ihlali halinde 127 dolar tutarında ceza uygulanacak olan İngiltere’de Başbakan Johnson’ın da hastane ziyareti esnasında maske kullandığı dikkat çekti.

Aşı karşıtları, bilimsel verilere rağmen aşıların içindeki maddelerin insan bedenine zarar vereceği görüşünde. Corona virüsü pandemisi süreciyle beraber bu görüşte olan gruplar, seslerini daha fazla duyurmak için protestolar düzenliyor. Corona virüsü salgınıyla ilgili bazı komplo teorileri de aşı karşıtı grupların ilaç firmalarının sağlık sektöründeki yeriyle ilgili olumsuz görüşlerini daha da körükledi.

Sağlık uzmanları ve yetkililerse Corona virüsünün kasıtlı olarak ortaya çıkarılıp yayılan bir virüs olduğu yönünde bir kanıt olmadığını sıklıkla dile getirerek, bu virüsten korunmanın en güvenli ve etkili yolunun aşı olduğunu savunuyor.

Diğer taraftan, dünya çapında diğer çocuk hastalıklarıyla mücadelede uygulanan aşı programlarının faaliyetlerinde de gözle görülür bir düşüş kaydediliyor. Birleşmiş Milletler’den (BM) geçen hafta yapılan bir uyarıya göre bugün doğan bir bebeğin 5 yaşına geldiğinde gereken tüm aşılarının yapılmış olma olasılığı yüzde 20’nin altında.

İngiltere'de 50 Yaş Üstü Kişilere Grip Aşısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:08 0:00

30 milyon dozluk aşı kampanyası

İngiltere’nin Baş Sağlık Danışmanı Profesör Chris Witty, bu kış Corona virüsünün hiç olmadığı kadar etkili olabileceğini, bu nedenle de olası bütün riskleri en aza indirmek amacıyla grip aşısı yaptırmanın çok önemli olduğunu söyledi.

Hastanelerin aşırı yoğunluk nedeniyle çalışamaz hale gelmesi endişesi, bu yıl bahar aylarının da ülkenin başlıca gündem maddelerinden olmuştu. Kış aylarında da benzer bir durumla karşılaşma riski karşısında yetkililer alarma geçti.

İngiltere Sağlık Bakanlığı yetkilileri aşı kampanyası kapsamında 30 milyon doz grip aşısının ücretsiz olarak hazır edileceğini açıkladı. İleri yaştakiler, hamileler ve ilkokul öğrencileriyle, kalp, şeker ve astım gibi hastalık geçmişi olanlar aşıya erişimde öncelikli grup olarak belirlendi. Bu gruplarla birlikte yaşayan kişiler de aşı kampanyasında öncelikli olarak nitelendirildi. Açıklamaya göre, 65 yaş üstü öncelikli olacak ve bu öncelik ileride, 50 yaş üstü herkesi kapsayacak.

Uzmanlar, nasıl bir grip sezonu geçirilebileceği konusunda henüz kesin bilgi veremiyor ancak sosyal mesafe, maske, el yıkama gibi önlemler bilinen bütün viral hastalıkların yayılmasına karşı etkili olabildiğinden, bu tedbirlerin sürdürülmesi uyarıları yapılıyor.

Sağlık Bakanlığı aşı kampanyasının, İngiliz sağlık hizmetleri kurumu NHS tarafından ücretsiz yürütüleceğini belirtti. Kurum, Eylül ayı itibariyle grip aşısı yapılacak öncelikli grupları arayarak teşvik edecek. Risk grubunda yer almayanlar da 20 Sterlin karşılığında aşı olabilecek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG