Erişilebilirlik

Borsalarda Değer Kaybı Sürüyor


Dün New York borsası
Dün New York borsası

Dün yüzde 4’e yakın değer kaybeden Asya ve Avrupa borsalarında düşüş bugün de devam etti.

İngiliz “Financial Times 100” endeksinde yüzde 3,2; Alman “DAX” endeksinde yüzde 3,5; Fransız “CAC 40” endeksinde ise yüzde 2,8 düşme oldu.

Amerika ve Avrupa’daki ekonomik kaygılar daha önce Asya borsalarında değer kaybına sebep oldu; Japonya “NIKKEİ” endeksi günü yüzde 3,7; Hong Kong’da HANG SENG endeksi ise yüzde 4,6 oranında kayıpla kapadı.

Dün New York borsasında 2008 krizinden bu yana en büyük düşüş yaşandı. Ekonomik belirsizlik nedeniyle Dow Jones endeksi yüzde 4,31 oranında (-512 puan); Nasdaq yüzde 5,08 (-136 puan); S&P 500 endeksi yüzde 4,78 (-60 puan) değer kaybetti.

Endeksler olumsuz ekonomik veriler nedeniyle son 10 gün içinde yüzde 8 oranında değer kaybetmiş oldu. Dow Jones endeksindeki düşüş bugüne kadar kaydedilen en büyük dokuzuncu “günlük değer kaybı” oldu.

Yatırımcılar küresel ekonominin yeniden durgunluğa gireceğinden kaygı duyuyor. Son günlerde tüketici harcamaları, sanayi üretimi, işsizlik ve büyümeyle ilgili veriler beklentilerin hep gerisindeydi.

Bu hafta yayınlanan raporlara göre Amerika’da tüketici harcamaları yüzde 0,2 oranında azalırken sanayi üretimi endeksi 4,4 puan düştü. Geçen hafta Ticaret Bakanlığı da Amerikan ekonomisinin ikinci çeyrekte yüzde 1,3 oranında büyüdüğünü açıklamıştı. Beklentiler, büyüme rakamlarının yüzde 1,9 civarında olması yönündeydi.

Bugün yayınlanacak Çalışma Bakanlığı raporunda da yüzde 9,2 olarak belirlenen işsizlik oranında düşme beklenmiyor.

Altın fiyatları ise ons başına $19.80 daha artarak $1,666 dolar 32 sente çıkmış durumda.

XS
SM
MD
LG