Erişilebilirlik

Boston'daki Bombalı Saldırı İçin Dünya Çapında Soruşturma


Boston Maratonunda meydana gelen iki patlamada en az üç kişi ölürken 176 yaralıdan 17'sinin durumunun ciddi olduğu bildiriliyor

FBI, Boston Maratonu’nunda meydana gelen üç kişinin öldüğü, yüzün üzerinde kişinin yaralandığı bombalı saldırı için dünya çapında soruşturma açıldığını bildirdi.

Özel olarak görevlendirilen Federal Soruşturma Bürosu ajanı Rick Deslauriers "aşağılık suç" olarak tanımladığı saldırının sorumlularını bulmak için "dünyanın dörtbir ucuna" gideceklerini söyledi.
Beyaz Saray'ın "terör eylemi" olarak nitelediği saldırıyla igili soruşturma çalışmalarına FBI öncülük ediyor.

Yetkililer ölenlerden birinin sekiz yaşında bir çocuk olduğunu, 176 yaralıdan 17’sinin de durumunun ciddi olduğunu bildirdi. Boylston Caddesi üzerindeki patlamaların biri Copley Meydanı üzerindeki bitiş çizgisinin yanında, diğeriyse aynı noktanın bir blok gerisinde meydana geldi

Massachusetts Valisi Deval Patrick, patlamamış üç bomba daha bulunduğu haberlerini yalanladı sadece patlamış iki bomba bulunduğunu söyledi.

Bombalı saldırıyı kimin ve hangi nedenle düzenleyebileceği henüz açıklık kazanmadı. Saldırıyı üstlenen de olmadı.

Obama: ‘Sorumlular cezalandırılacak’

Obama: 'Sorumlular bulunacak'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00
Linki indirmek için
Başkan Barack Obama, yaptığı açıklamada bu eylemi “kimin ve neden yaptığını bilmediklerini” ama “sorumluların adaletin tüm ağırlığını üzerlerinde hissedeceğini” söyledi. Başkan, sorumlular hakkında peşin hüküm verilmemesi çağrısında bulundu.

Kameraların önünde kaydedilen patlamalardan sonra televizyonlara yansıyan görüntülerde insanların panik içinde kaçıştığı, Boylston Caddesi’nin üzerini enkaz ve kan lekeleri kapladığı, yardım görevlilerinin yaralıları sedyelerle taşıdığı ve binaların hasar gördüğü gözlendi.

Normalde bitkin düşen maraton koşucuları için kurulan ilkyardım çadırları, bir kısmı kol ve bacaklarını patlamada kaybetmiş yaralılarla doldu. Hastanelerdeyse çok sayıda kişinin kol ve bacaklarının kesilmek zorunda olduğu bildiriliyor.

Patlamaların yerel saatle 2.45’de ilk koşucuların bitiş hattını geçmesinden yaklaşık bir saat sonra meydana geldiği bildiriliyor. Maratona yaklaşık 27 bin koşucu katılmıştı. Patlamaların ardından maraton iptal edildi, başka bombaları patlatma girişimleri olabileceği düşüncesiyle çevredeki tüm cep telefonu iletişimi yetkililerin emriyle kesildi.



Birçok kentte güvenlik önlemleri arttırıldı

Olayın ardından başta başkent Washington olmak üzere Amerika ve dünya kentlerinde güvenlik önlemleri arttırıldı.

İngiliz yetkililer bir sonraki uluslararası maraton olan Londra Maratonu’yla ilgili güvenlik planlarının gözden geçirildiğini bildirdi. Londra da önemli terör hedeflerinden biri olarak görülüyor.

New York’ta, özellikle de Manhattan adasındaki tüm önemli yerlerde güvenlik önlemleri arttırıldı, Washington ve Los Angeles’ta güvenlik alarm düzeyi yükseltildi. Washington’da Beyaz Saray’ın önü boşaltıldı, önünden geçen Pennsylvania Caddesi trafiğe kapatıldı.

Bostonlu yetkililer, maraton bitiş çizgisine birkaç kilometre ötedeki John F. Kennedy Kütüphanesi’ndeki yangının elektrik kontağından çıktığını, bombalı saldırılarla bir bağlantısı olmadığını bildirdi.

Başkan Obama Boston Belediye Başkanı Tom Menino’yu ve Massachusetts Valisi Deval Patrick’i arayarak yönetimin soruşturma ve alınacak önlemler konusunda kendilerine gerekli tüm yardımı sağlayacağını söyledi.

625 bin nüfuslu Boston, Amerika’nın kuzeydoğusundaki New England adı verilen bölgenin en büyük kenti. Boston aynı zamanda “üniversite kenti” olarak biliniyor. Her yıl düzenlenen Boston Maratonu, tüm dünyadan çok sayıda sporcu ve meraklıyı kente çekiyor.

Patlamadan ilk görüntüler:

Explosion at coply twitter.com/Boston_to_a_T/…

— Boston to a T (@Boston_to_a_T) April 15, 2013



STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG