Erişilebilirlik

Bozdağ: “YSK Erdoğan’ın Adaylığını Kesinleştirdi”


Adalet Bakanı Bekir Bozdağ
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İyi Parti’nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylığıyla ilgili Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağı açıklamasına karşılık, YSK’nın Erdoğan’ın adaylığını kesinleştirdiği yanıtını verdi. Bozdağ, İstanbul Başkanlığı’na düzenlenen saldırıya ilgili açıklamaları nedeniyle, İyi Parti Lideri Meral Akşener’e özür dilemesi çağrısı yaptı.

Depremin ardından Diyarbakır’daki çalışmaları koordine etmek için görevlendirilen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, depremzedeler için yapılan konteyner kent ve TOKİ konutlarının inşa edileceği alanlarda incelemeler yaptı. Çalışmalarla ilgili bilgi alan Bozdağ, daha sonra valilikte basın toplantısı düzenledi.

Bozdağ’a, İyi Parti’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden aday olmasını Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacağını yönündeki açıklaması soruldu. Erdoğan’ın adaylığı önünde engel bulunmadığını söyleyen Bozdağ, Yüksek Seçim Kurulu’nun Erdoğan’ın adaylığını kesinleştirdiğini ifade etti. YSK'nın kararının anayasa ve yasalara uygun olduğunu dile getiren Bozdağ, Anayasanın 79. maddesine göre YSK'nın verdiği kararların "kesin kararlar" olduğunu ve bu kararlara karşı Anayasa Mahkemesi dahil başka merciye başvurulamayacağını söyledi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ

Başvuru yasağının bireysel başvuruyu da kapsadığını hatırlatan Bozdağ, "Herhangi bir şekil ve surette YSK kararları ne Anayasa Mahkemesine ne de diğer yargı mercilerinden herhangi birine taşınabilir. Geçmişte bunu deneyenler olmuş ve Anayasa Mahkemesi çok net bir şekilde yetkisizlik nedeniyle bu başvuruları reddetmiştir. İşin doğrusu anayasadaki bu açık, yoruma imkân vermeyen hükümlere, Anayasa Mahkememizin daha önce verdiği bu konudaki açık, net ve tartışmasız kararını bile bile, reddedileceğini de bile bile bu konuyu Anayasa Mahkemesine taşımak beyhude bir gayrettir, beyhude bir çabadır” dedi.

Akşener'e özür dileme çağrısı

Bakan Bozdağ, dün İyi Parti İstanbul İl Başkanlığı’na düzenlenen saldırıya da değindi. Cumhuriyet savcılığının resen soruşturma başlattığını, failin kısa sürede yakalandığını söyleyen Bozdağ, olaydan sonra yapılan açıklamalara tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP’nin hedef gösterildiğini savunan Bozdağ, “Sıcağı sıcağına hemen Sayın Akşener ve diğer liderler apar topar açıklamalar yaptılar. Adeta olayı yapanı, yaptıranı biliyorlarmış gibi. Olayla ilgili birtakım kendilerince kabulleri var ve o kabuller üzerinden hem Sayın Cumhurbaşkanımızı hem de partimizi ima eden, hedef gösteren alelacele apar topar açıklamaları yaptılar. Bunlar kabul edilebilir şeyler değil" diye konuştu.

Bozdağ, Erdoğan’a yönelik sözleri nedeniyle Akşener’i özür dilemeye çağırdı. Akşener’in Erdoğan ve AKP’yi hedef aldığını vurgulayan Bozdağ, “Dün Sayın Cumhurbaşkanımızı ve partimizi hedef alan imalarda bulunan Sayın Akşener ve diğer liderler ortaya çıkan maddi hakikat karşısında eminim utanmışlardır. Söylediklerinden dolayı eminim pişman olmuşlardır. Onun için Sayın Cumhurbaşkanımızdan Sayın Akşener'i özür dilemeye davet ediyorum” dedi.

Kılıçdaroğlu’na kınama

Dün katıldığı iftarda seccadeye ayakkabılarıyla bastığı fotoğrafları sosyal medyada paylaşılan CHP Lideri ve Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu da Bozdağ’ın gündemindeydi. Kılıçdaroğlu’nu kınayan Bozdağ,” Bu büyük bir saygısızlıktır" yorumunu yaptı. Olayın ardından Kılıçdaroğlu’nun özür videosu yayınlamasına da değinen Bozdağ, “Sonra özür videosu çekmiş. Bu da tabii ayrı bir inceliktir. Yanlışını anladığını gösteriyor" dedi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG