Erişilebilirlik

Bozkır: 'AB Yeni Formül Geliştirmeli'


Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, Türk vatandaşlarını vize serbestisi konusunun çıkmaza girdiğini söyleyerek bu durumdan çıkılması için AB’nin yeni bir formül bulması gerektiğini söyledi.

Reuters haber ajansına özel demeç veren Volkan Bozkır’ın bu açıklamalarının, Brüksel’de anlaşmanın kaderiyle ilgili kaygıları daha da arttırabileceği bildiriliyor. Anlaşma aynı zamanda Türkiye’nin 20 Mart’tan sonra Avrupa’ya geçmeyi başaran sığınmacıları geri almasını ve yeni sığınmacıların AB’ye geçişini önlemeyi de öngörüyor.

Birlik, Türkiye’nin mültecileri geri kabul etmesi konusunda Ankara’nın desteğine büyük ölçüde ihtiyaç duysa da, Türk vatandaşlarına vize serbestisi verebilmek için Ankara’nın 72 maddelik kriterlerin tamamını yerine getirmesini istiyor. Bu kriterler içinde Türkiye’nin terörle mücadele yasalarını da değiştirmesi de bulunuyor.

Gerek AB, gerekse insan hakları örgütleri, Türkiye’nin terörle mücadele yasasını muhalif sesleri susturma aracı olarak kullandığı görüşünde. Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetiyse ise hem PKK hem de IŞİD terörüyle mücadelede daha kapsamlı yasama değişiklikleri yapmayı amaçlıyor.

Brüksel’de konuşan Volkan Bozkır, buradaki temaslarından iyimser bir izlenim edinmediğini, Avrupa Birliği’nin yeni formül geliştirmesi gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği’ni vize serbestisi konusunda yeni engeller çıkarmakla suçlamış, “AB kendi yoluna gitsin” yorumunda bulunmuştu.

Avrupa Parlamentosu da önceki gün Türkiye’nin 72 kriterin tamamını yerine getirmediğini açıklayıp, vize serbestisine karşı çıkmıştı. Ancak AB’den vizesiz seyahat beklentisinin karşılık bulmaması, Türkiye’nin Ege Denizi’ni yeniden kontrolsüz göçmen akışına açık bırakabileceği yönünde kaygılara yol açtı.

Terörle mücadele yasası konusunda taraflar arasında yaşanan anlaşmazlığın vize serbestisi konusuna yansıması, Volkan Bozkır’a göre Geri Kabul Anlaşması’nın “yumuşak karnı” haline gelmiş durumda.

Reuters’a konuşan Bozkır, Türkiye’de özellikle arka arkaya yaşanan bombalı saldırılara dikkati çekerek, mevcut güvenlik koşullarının Ankara’nın terörle mücadele yasalarında değişiklik yapmasına izin vermeyeceğini savundu.

Bozkır, “Bu koşullarda siyaseten terörle mücadele yasasını değiştirmenin imkanı yok,” şeklinde devam etti.

STÜDYO VOA

Antony Blinken ve Hakan Fidan Riyad’da Gazze’yi görüştü – 29 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:49 0:00
XS
SM
MD
LG