Erişilebilirlik

'Bozkırın Tezenesi’ne Senfonik Yorum


'Bozkırın Tezenesi’ne Senfonik Yorum
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:11 0:00

Mersin Devlet Opera ve Balesi Korosu ve Orkestrası (MDOB), 2012’de hayatını kaybeden Neşet Ertaş’ın türkülerini seslendirdi.

Konserde Ertaş’ın 14 eseri dinleyicilerle buluştu. Sahnede 4 solistle birlikte toplam 112 sanatçı ve 14 farklı enstrüman vardı.

Konserin baş kemancılığını (konzertmeister) Marina Kvlividze, koro şefliğini Anıl Aydın, orkestra şefliğini ise Serdar Yalçın yaptı. Serdar Yalçın aynı zamanda düzenlemeleri de yapan isim.

Solistlerden soprano Bengi İspir Özdülger’e göre projenin amaçlarından biri, türkülerin çok sesli olarak da seslendirilebileceğini göstermek: “Çok sesli müziğin türkülerimizle de harmanlanabileceğinin güzel bir örneği bu. Neşet Ertaş çok büyük bir halk ozanı, sözlerini gerçekten hissederek söylediğimiz zaman türkünün anlamını karşı tarafa verebildiğimizi düşünüyorum.”

Solist tenor Onur Polat’a göre ise Ertaş’ı özel kılan sadece müziği değil, hayat felsefesi: “İnsanlığıyla, hayata bakışıyla, alçak gönüllülüğüyle özel bir insan olduğunu bize hep gösterdi. Günümüzdeki insanların değer verdiklerinin çok dışında şeylere değer vererek aslında anlatmadan gösterdi birçok şeyi. Ben Neşet Ertaş’ı sevmeyen insan hiç duymadım, görmedim. Bunun sebebi herhalde her kalbe girebilme yeteneğiydi.”

Konserin diğer solistleri mezzo-soprano Nihan Çetin Aydın ve bas Zafer Erdaş idi.

MDOB, Ertaş’ın şu eserlerini seslendirdi: Ahirim Sensin (Evvelim Sen Oldun), Neredesin Sen, Gönül Dağı, Yazımı Kışa Çevirdin, Al Elma Boyanır Mı, Mühür Gözlüm, Niye Çattın Kaşlarını, Dertli Yoldaş, Zahidem, Yalan Dünya, Kesik Çayır Biçilir Mi, Doyulur Mu, Dane Dane Benleri Var, Yanıyorum.

1938’de Kırşehir’de doğan Neşet Ertaş, Abdallık geleneğinin son büyük temsilcisiydi.

"Bozkırın Tezenesi" olarak da anılan Ertaş, "devlet sanatçılığı” unvanını “halkın sanatçısı” kalmak istediğini söyleyerek geri çevirmiş, TBMM’nin verdiği üstün hizmet ödülünü ise “Bu kültüre hizmet eden ecdadımız adına aldım” diyerek kabul etmişti.

2010’da UNESCO’nun 'Yaşayan İnsan Hazineleri Türkiye Ulusal Envanteri’ne dahil edilen Neşet Ertaş 25 Eylül 2012’de öldü.

Prömiyeri 2014’te Kırşehir’de yapılan “Senfonik Neşet Ertaş Türküleri”, Mersin’de gelecek ay da dinleyiciyle buluşacak.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG