Erişilebilirlik

‘Başbakan May İstifa Sözü Verdi’ 


Reuters haber ajansına göre Muhafazakar Parti milletvekillerinden biri İngiltere Başbakanı Theresa May’in daha önce iki kez parlamentoda reddedilen Brexit anlaşmasının üçüncü seferde onaylanması halinde istifa edeceğini söyledi. May’in bu hamlesi, partisi içinde anlaşmaya muhalif olan milletvekillerinin desteğini alma yönünde gösterdiği son çaba olarak değerlendirildi.

Adını açıklamayan milletvekili “Anlaşma kabul edilirse, May gidecek” dedi.

Başka bir muhafazakar milletvekili de May’in istifası için tarih vermediğini ancak oldukça hızlı istifa edeceği izlenimi bıraktığını söyledi.

Hükümetin Brexit anlaşmasını üçüncü kez oylamak üzere Cuma günü parlamentoya taşıması bekleniyor.

May’in anlaşması İngiltere’nin AB tek pazarından gümrük birliğinden ve AB siyasi kurumlarından çıkmasını öngörüyor.

Ancak İngiltere’ye bağlı Kuzey İrlanda ve AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasında gelecekte fiziki bir sınır oluşturulmayacağını garanti edecek bir formül bulunmazsa İngiltere bazı AB kanunlarına tabi olmaya devam edecek.

Birçok Muhafazakar Parti milletvekili “backstop” denilen bu mekanizmaya karşı çıkıyor ve İngiltere’nin daha uzun yıllar AB’ye ekonomik olarak bağlı kalma tehlikesinin bulunduğunu söylüyor.

May’in Brexit anlaşması parlamentoda 12 Mart’ta 149 oyla 15 Ocak’taysa 230 oyla reddedilmişti.

Parlamento farklı Brexit seçeneklerini oylamaya hazırlanıyor

Parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası ise Brexit'in olası getirileri konusundaki farklı seçenekleri oylamaya hazırlanıyor.

Son olarak parlamento 302'ye karşı 329 oyla Brexit sürecinin kontrolünün milletvekillerine geçmesine ilişkin önergeyi Pazartesi günü kabul etmişti.

Bugün Avam Kamarası'nda milletvekilleri Brexit alternatiflerini tartışacak ardından da tartışılan başlıklarda oylama yapılacak. Buna göre en çok desteklenen konular Pazartesi ikinci kez oylamaya sunulacak. Böylece hangi seçeneğin çoğunluğun desteğini alacağı belli olacak.

Öneriler arasında AB’den anlaşmasız ayrılık, AB’den ayrılrken tek pazar ve gümrük birliği uygulamalarına dahil olmayı sürdürmek ve Brexit referandumunun tekrarlanması da var.

Çarşamba günü yapılacak oylamalar Brexit konusunda yeni tartışmalar ortaya koysa ve kesin bir sonuca ulaşmasa da İngiltere’yi daha yumuşak bir Brexit sürecine sokacağı ve Londra’yı ekonomik olarak AB’ye yakından bağlı tutabileceği sanılıyor.

Bu durum Brexit’e mevcut ertelemeden daha da uzun bir erteleme getirilmesine neden olabilir. Ancak bu Londra’nın 23-24 Mayıs tarihlerinde yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılması anlamına gelebilir.

Birçok AB üyesi birlikten çıkmakta olan bir üyenin seçimlere katılmasına sıcak bakmıyor.

Ancak Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk bu konuda farklı bir açıklama yaptı. Tusk AB İngiltere’nin seçimlere katılımına izin vermeli. Birlik AB’de kalmak isteyen milyonlarca İngiliz'e ihanet edemez” ifadelerini kullandı.

Tusk “İngiltere parlamentosu tarafından yeterli şekilde temsil edilmediklerini düşünen İngilizler’in bu mecliste temsil edildiklerini hissetmeleri gerekir çünkü onlar Avrupalı” diye konuştu.

İngiltere bundan yaklaşık üç yıl önce yapılan referandumda AB’den çıkmak için oy kullandı. Ancak ayrılığın tarihi ve koşuları hala netleşmiş değil. İngiltere’nin 29 Mart olan AB’den çıkma tarihi geçen hafta AB tarafından ertelenmişti. AB, İngiltere parlamentosunun May’in Brexit anlaşmasını onaylaması halinde AB’den ayrılık tarihinin 22 Mayıs olacağı ancak aksi halde hükümetin 12 Nisan’a kadar AB’ye anlaşmasız ayrılık, Brexit’in iptali ya da yeni radikal bir yol önerisi gibi Brexit’le ilgili kararını bildirmesini istemişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG