Erişilebilirlik

Brezilya'da Kahve Üreticileri Gelecekten Umutlu


Brezilya'da Kahve Üreticileri Gelecekten Umutlu
Brezilya'da Kahve Üreticileri Gelecekten Umutlu

Brezilya dünyada en çok kahve üreten ülke. Bazı Brezilyalı çiftçiler kahve içenlerin Brezilya'yı dünyanın en iyi kahve üreticisi olarak görmelerini istiyor. Amerika'nın Sesi muhabiri Brian Wagner, Sao Paolo eyaletindeki kahve tarlalarını gezdi, kahve üreticileriyle konuştu.

Hasat sonrası Brezilya kahvesi güneş altında üç gün kurutuluyor. Olgun tohumlar yere düştükten sonra toplanıyor ve bu tohumlar yere düştükleri için en düşük fiyata satılıyor.

Jose Renato Serra, Garia'daki tarlasında kahve yetiştiriyor.Yüksek kalite tohum da yetiştiren Serra, bu tohumlardan daha fazla üretmeye çalışıyor. Serra şunları söylüyor: “Brezilya dünyadaki kahvenin yüzde 50'sini üretiyor. Brezilya'nın ürününün yarısı düşük kaliteli. Ancak bu durum artık değişiyor.”

Değişim seralarda başlıyor. Eski kahve bitkilerini yenileriyle değiştiren Serra öylelikle daha kaliteli ve pahalı kahve üretmeyi planlıyor. Serra şunları söylüyor: “Bir çiftçi değişikliğe hazırlıklı olmalı. Hastalıklara dayanıklı ve yüksek kaliteli bitkiler kullanmalı.”

Talep arttıkça kahve fiyatları da yükseliyor. Çifçiler bu durumdan memnun. Brezilya bu yıl üretim ve satışta artış yaşadı. Amerikalı uzmanlar Brezilya'nın borsalarda kahve üreten ülkeler listesine eklenmesi tavsiyesinde bulundu. Bu durum Brezilyalı çiftçilere farklı fırsatlar sunarken zorluklar da getirdi.

Jose Renato Serra, şunları söylüyor: “Bugünlerde herkes yüksek kalite ürün istiyor. Yıkanmış, yerden toplanmamış tohum istiyorlar. Lezzet ve aroma istiyorlar. Bu da kolay değil.”

Paulo Piancastelli şunları söylüyor:Paulo Piancastelli ve eşi Juliana da fırsatlardan yararlanmak istiyor. Juliana'nın babası bu çiftliği bir kaç yıl önce kurmuş. Juliana şimdi eşi Paulo’yla kendi tarlalarını ekiyor. Çift finans sektöründeki işlerini kahve tarlası için bırakmış: “Ürünümüzün iyi tanınan bir bölgeden geldiğini gösterebilirsek, çevre dostu ve sürdürülebilir teknikler kullanırsak fiyatımız da artacaktır.”

Hedef en son çiftçilik tekniklerini kullanmak. Yağmur suyuna rağbet etmektense sulama kanalları ve gübreleme sistemleri kurmak. Çift organik üretim tekniklerini de inceliyor. Bu, geleneksel bir tarladan daha pahalıya mal olacak ama elde edilecek gelir de artacak.Paulo Piancastelli şunları söylüyor: “Soru, fiyatların tarlamızın üretime başlayıp ürün vereceği üç yıl sonra da bu kadar yüksek kalıp kalmayacağı.”

Jose Renato Serra, Brezilya'nın geleceğine güveniyor, Piancastelli ve diğer kahve üreticilerine danışmanlık yapıyor. Serra şunları söylüyor: “Hepsine bu piyasada hayatta kalmanın tek yolunun daha fazla ve daha kaliteli kahve üretmek olduğunu söylüyorum.”

Brezilya'da kahve üreticileri gelecekten çok umutlu görünüyor.

XS
SM
MD
LG