Erişilebilirlik

Brezilya’da Türkiye Rotalı Gemide 117 Kilo Kokain


Brezilya resmi makamları, 19 Nisan Çarşamba gecesi Sao Paulo eyaletinde bulunan Santos Limanı’ndaki bir gemiye düzenlenen operasyonda 117 kilogram kokain ele geçirildiğini duyurdu. Plastik ambalajların içinde muhafaza edilen kokain tabletlerin, geminin su altında kalan kısmında bulunan ve geminin soğutma sistemlerini beslemek üzere deniz suyunun toplandığı deniz sandığı adı verilen bölme içine gizlendiği kaydedildi.

Selüloz yüklemesi için Santos Kanalı’ndaki limana yanaşan gemide yapılan incelemelerde, uyuşturucunun yerini tespit etmek ve kokaini çıkarmak için özel dalgıçların getirildiği, geminin rotasının İtalya, Türkiye ve Mısır olduğu açıklandı.

Ele geçirilen kokainin Federal Polis, Brezilya Deniz Kuvvetleri ve Federal Gelir Servisi’nin uluslararası uyuşturucu kaçakçılığını önlemeye yönelik ortaklaşa yürüttüğü bir operasyonla ele geçirildiği beyan edildi.

Türkiye varışlı gemilerde daha önce de kokain yakalanmıştı

Geçen yıl toplamda 162,4 milyon ton yükleme yapılan Santos Limanı, Latin Amerika’nın en büyük gemi limanı olmasının yanısıra özellikle Afrika ve Avrupa’ya kokain sevkiyatındaki önemli merkezlerden biri olmasıyla dikkat çekiyor.

Brezilyalı narkotikle mücadele ekipleri bu yılın Ocak ayında da Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesinde bulunan Martaş Limanı’na gitmek için bekleyen selüloz yüklü bir gemide 290 kg kokain ele geçirmişti.

Ayrıca geçen yıl Temmuz ayında da Tekirdağ İl Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, yine Marmaraereğlisi’ndeki bir limanda Brezilya’dan gelen bir kuru yük gemisinde 200 paket içinde 242 kilogram kokain ele geçirmişti.

Geçtiğimiz yıl resmi verilere göre 96,6 ton kokain ele geçirilen Brezilya’nın; Kolombiya, Peru ve Ekvador gibi Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi’nin (DEA) doğrudan hedefinde olmaması ve yoğun gemi trafiğinin sağladığı görece avantajlardan dolayı uluslararası uyuşturucu kaçakçıları tarafından son yıllarda daha çok kullanılmaya başlandığı bildiriliyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG