Erişilebilirlik

Bryza'nın Atanması Senato Dış İlişkiler Komisyonunda Onaylandı


Bryza'nın Atanması Senato Dış İlişkiler Komisyonunda Onaylandı
Bryza'nın Atanması Senato Dış İlişkiler Komisyonunda Onaylandı

Başkan Barack Obama’nın, ABD'nin Azerbaycan Büyükelçiliği görevine atadığı Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Matthew Bryza, Senato Dış İlişkiler Komisyonunda onaylandı.

Bryza’nın oylamasında Komite üyelerinden Demokrat Partili Senatörler Barbara Boxer ve Bob Menendez hayır oyu verdi.

Bryza’nın Bakü’de göreve başlaması için Senato Genel Kurulu’ndan da onay alması gerekiyor. Brzya’nın atama işleminin Senato Genel Kurulu gündemine alınmasının yıl sonuna kalacağı tahmin ediliyor.

Amerika’nın Azerbaycan’da 2009 yılının Temmuz ayından beri büyükelçisi bulunmuyor. Büyükelçi Anne Derse, Bakü’deki görev süresinin dolması üzerine Azerbaycan’dan ayrılmıştı.

Başkan Barack Obama, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın tavsiyesi üzerine Bakü’deki Büyükelçiliğe Bryza’yı aday gösterdi. Bu karar Mayıs ayında açıklandı. Ancak Bryza’nın ataması o tarihten beri Washington’da tartışma konusu oldu.

Tartışmanın başlıca nedeni Washington’daki Ermeni lobisinin Bryza'ya karşı başlattığı kampanya. Ermeni lobisi, Matthew Bryza’nın diplomatik kariyeri boyunca özellikle Karabağ ve Ermeni soykırımı iddiaları konusunda Azerbaycan ve Türkiye yanlısı bir tutum izlediğini iddia ediyor.

Açıkça tartışılmayan ancak Bryza karşıtlığını körükleyen bir diğer etken de Bryza’nın eşinin Türk olması. Bryza’nın eşi Zeyno Baran, Hudson Enstitüsü’nde Kafkaslar uzmanı olarak görev yapıyor.

Matthew Bryza 22 Temmuz'da Senato Dış İlişkiler Komisyonunda yapılan onay oturumunda özellikle Demokrat senatörlerin zorlu sorularıyla karşı karşıya kalmıştı. California Senatörü Barbara Boxer, Bryza’nın diplomatlık kariyeri boyunca taraflı bir tutum izleyip izlemediğini sorguladı. Aynı senatör Bryza’nın adaylığının Ağustos ayında komisyonda oya sunulmasını engelledi. Boxer gibi düşünen senatörler arasında Ermeni lobisi yanlısı Demokrat partili Senatörler Robert Menendez ve Jeanne Shaheen de var.

Amerikan sisteminde, Başkan büyükelçi atamalarını, Senato'nun oyuna sunuyor. Senato Dış İlişkiler Komisyonu'ndan sonra atamanın, Senato Genel Kurulu tarafından onaylanması gerekiyor.

Başkan Obama'nın, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği görevine aday gösterdiği Frank Ricciardone'nin ataması da Senato Komisyonunda onay bekliyor. Komisyon üyelerinden Cumhuriyetçi Senatör Sam Brownback, bu atamaya karşı olduğunu açıkladı.

XS
SM
MD
LG