Erişilebilirlik

Buldan “Kürtler'in Erdoğan’ı tercih etmesi yeni bir felaketin başlangıcı olur”


HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan

Cumhurbaşkanlığı 2.tur seçimine bir gün kala, Diyarbakır’da temaslarını sürdüren HDP Yönetimi, seçmenleri sandığa gitmeye iknaya çalışıyor. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Erdoğan’a oy vermelerinin imkansız olduğunu belirterek “Kürtler'in Erdoğan’ı tercih etmesi yeni bir felaketin başlangıcı olur” dedi.

Seçim çalışmaları kapsamında Diyarbakır’da bulunan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile Eski Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve kanaat önderleriyle biraraya geldi.

Toplantıda ilk sözü alan Ahmet Türk, son günlerde sık sık gündeme gelen milliyetçiliğe vurgu yaptı. Irkçılığın yükselmesini Kürtler'in varlığına bağlayan Türk, ”Eğer Kürt halkı olmasaydı bu kadar milliyetçilik olmazdı” dedi.

Kürtler'in milliyetçiliğe karşı durması gerektiğine vurgu yapan Türk, bunun yolunun Kürtler'in birliğinden geçtiğini söyledi. Seçimde yapılacak tercihin Kürtler'in geleceğini belirleyeceğini ifade eden Türk, “Biz bu ülkede eğer Kürtler'e küfreden, zulmeden kazanımları ortadan kaldırmaya çalışan anlayış karşısında birlikteliğimizi gerçekleştiremezsek inanın ki bu yaşadığımız zulüm, istibdat yıllarca sürecek. Birlikte olamazsak bir felaketle karşı karşıyayız. Birlikteliğin zamanıdır. Bu milliyetçi, ırkçı anlayışa karşı bizim de bu anlayış karşısında set oluşturduğumuzu bilmelerini ve görmelerini istiyoruz” diye konuştu.

Ahmet Türk
Ahmet Türk

Türk, isim vermeden Zafer Partisi ve Millet İttifakı arasında imzalanan protokole de değindi. Milliyetçi kesimlerin saf değiştirmesinin tereddüt yarattığını ifade eden Türk, şunları söyledi: “Hiçbir tereddüde gerek yok. Eğer biz tereddütlü davranırsak, sandık başına gitmezsek, sandıklarımızı kontrol etmezsek, aslında o ırkçı milliyetçi, faşist anlayışın değirmenine su taşımış oluruz. Asla ve asla böyle bir tuzağa düşmememiz lazım. Bu tuzağı bozmamız lazım”

“Yeni gelecek Cumhurbaşkanı sorunları bir iki günde çözemez”

Daha sonra söz alan HDP Eş Genel Başkanı Buldan ise isim vermeden Kılıçdaroğlu’na oy verilmesini istedi. Yeni seçilecek Cumhurbaşkanı’nın sorunları kısa sürede çözemeyeceğini bildiklerini ifade eden Buldan, “Yeni gelecek Cumhurbaşkanı, 100 yıllık devasa Kürt sorununun bir iki ayda çözülmeyeceğini de bilir. Demokratikleşme, Kürt sorununun demokratik yöntemlerle çözümü bakımından başta Kürtler olmak üzere, bu ülkede zulme, baskıya maruz kalan kesimler, inançları, mezhepleri inkar edilenler, yok sayılanlara karşı yeni bir yolu, yeni bir yaşamı ve yeni bir mücadele alanını hep birlikte örmek ama aynı zamanda bu konuda bir adım dahi olsa yol kat edebilmek açısından yapacağımız tercih önemlidir” diye konuştu.

“Erdoğan’ı tercih etmek yeni bir felaketin başlangıcı anlamına gelecektir”

Erdoğan’ı tercih etmelerinin imkansız olduğuna dikkat çeken Buldan, Erdoğan’ın seçilmesinin yeni bir felaket olacağını savundu.

Aydınlık ve karanlık arasında tercih yapmak zorunda olduklarını ifade eden Buldan, sözlerini şöyle tamamladı: “Yaptığı zulme, baskıya, inkâra ve hukuksuzluklara karşı Erdoğan’ı Kürtler açısından tercih etmek yeni bir felaketin başlangıcı anlamına gelecektir. Biz aydınlık ve karanlık arasında bir tercih yapmak zorundayız. Biz demokrasi ve faşizm arasında bir tercih yapmak zorundayız. Biz barış politikaları ve savaş politikaları arasında önemli bir tercih yapmak zorundayız. Bu ülkenin kaynaklarını, savaş politikalarına, kendi yandaşlarına, kendi çetelerine aktaran, halkın çıkarını hiçbir şekilde düşünmeyen, halkın geleceğini hiçbir şekilde göz önünde bulundurmayan bir yapıya karşı, elbette ki tercihimizi aydınlıktan, barıştan, huzurdan, demokrasiden yana yapmak zorundayız.“

XS
SM
MD
LG