Erişilebilirlik

Buldan ve Sancar HDP Eş Genel Başkanlığını bırakıyor


HDP Eş Genel Başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan
HDP Eş Genel Başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan

DİYARBAKIR- 14 Mayıs’taki milletvekili seçimlerinin ardından eleştirilerin hedefi olan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, kongrede aday olmayacaklarını açıkladı.

Anayasa Mahkemesi'nde süren kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol ve Gelecek Partisi (YSP) adı altında seçime giren HDP’de seçim sonrası başlayan tartışmalar sürüyor.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve YSP’nin oluşturduğu Emek ve Özgürlük İttifakı seçimde yüzde 10,55 oranında oy aldı. Bu oranın yüzde 8,82’si YSP’ye ait. YSP’nin, HDP’nin 2018’de aldığı yüzde 11,7’nin altına düşmesi tartışmalara neden oldu.

Tabandan gelen tepkilerin artması üzerine HDP yönetimi kongre kararı aldı. Kararın ardından Avrupa’dan yayın yapan Kürt siyasetine yakın kanallardan Medya Haber’e konuşan HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, aday olmayacaklarını açıkladı.

Katıldıkları programda ilk sözü alan Buldan, hedeflerini tutturamadıklarını söyledi. HDP açısından bir yenilginin sözkonusu olmadığını savunan Buldan, “Kampanya sürecini iyi yönetemedik. Bizim dışımızdaki çevrelere gidemedik. Genişleyemedik, büyümedik. HDP fikriyatını bütün kesimlere ulaştıramadık. Ermeni, Ezidi ve engelli temsiliyetinin olmaması bizim için büyük bir eksikliktir. Bir de şunu yapamadık; il ve ilçe örgütlerimizin aday belirleme sürecine dahil olmasını engelledik. İl ve ilçe örgütlerimiz öneri sunmak zorundalar, ancak aday belirleme komisyonumuz bunu çok dikkate almadı” diye konuştu.

Seçimin hemen ardından kongre kararı aldıklarını hatırlatan Buldan, yeniden aday olmayacağını söyledi.

Eleştirileri değerlendireceğini ifade eden Buldan, “Bir partinin eş genel başkanı olmak da bedel ödemektir. Eleştirileri gözönünde bulunduruyorum. Bu eleştirilerin bir kısmı kötü niyetli, ama yapıcı ve bana güç katan eleştiriler de var. Kongrede eş genel başkanlık görevini başka bir arkadaşa devretmekten mutluluk duyacağım. Karar alma sürecinde de yer almayacağımı söylemek isterim. Halkımıza hesap vereceğiz, kadınlara hesap vereceğiz, oy verenlere hesap vereceğiz. Kongreye gideceğiz ama şu an hesap verme dönemidir” ifadelerini kullandı.

Buldan sözlerini, “Seçim ittifakı meselesinde en büyük eksikliğimiz ise halkımızın sesini yeteri kadar duymamamızdır” cümlesiyle tamamladı.

“Kendimizi başarısız sayıyoruz”

Buldan’ın ardından söz alan Sancar ise, hedeflere ulaşmak açısından başarısız olduklarını söyledi. HDP’nin toplumla ilişki kurmakta yetersiz kaldığına dikkat çeken Sancar da "yenilgi" eleştirilerine karşı çıktı.

Ortaya çıkan tabloda bir bütün olarak sorumlulukları olduğunu ifade eden Sancar, “Demokratik siyasetin tasfiye edilmesi için her şey yapıldı. Bizi seçime sokmamak üzerine bir senaryo vardı. Aldığımız oy oranı istediğimiz oranda değil ama bir yenilgi yok. Devam eden bir eleştiri-özeleştiri süreci var. Çok uzun zamandır toplumsal alanda çalışanlarımızın zayıf olduğunu gördük. Genel Merkez dahil teşkilatlarımızın toplumla doğrudan ve sürekli ilişki kurmakta yetersiz kaldığını gördük. Merkezi mekanizmalarımızın işleyişinde eksiklikler olduğunu gördük. Toplumsal mücadele ile parlamento ilişkisini fikriyata uygun bir dengeye oturtmakta zorluklar yaşıyoruz” dedi.

"Demirtaş’a kadın aday kararı iletildi, kendisi de desteklediğini söyledi"

HDP’nin tutuklu eski Eş Genel Başkanlarından Selahattin Demirtaş seçimlerden sonra aktif siyaseti bıraktığını açıklamıştı.

Sancar, aday belirleme sürecinde Demirtaş ile görüştüklerini dile getirerek, temaslarla ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Demirtaş çok değerli bir arkadaşımız, yoldaşımızdır. Niyetini sorgulamak doğru bulduğumuz bir şey değil. Bütün arkadaşlarımızla uyum içinde partimizi nasıl güçlendirebiliriz kaygısı dışında herhangi bir faktörü esas almadık. Demirtaş’ı ziyaret ettik, hukuki engeli olduğunu söyledi, sonra basına da açıkladı. Ardından Kandıra’ya gidip Figen Yüksekdağ ve Gültan Kışanak’ın da önerilerini aldık. Aday çıkarılacaksa kadın aday olmalıdır önerisinde bulundular. Bu önerileri kurullarımızda tartıştık. Son noktada eğilim kadın aday yönünde oluştu. Bu, Demirtaş'a da iletildi ve kendisi de bu fikri desteklediğini söyledi.”

“Eş genel başkanlık görevini bırakacağım”

Yapılacak kongrede seçim sürecinin başarısız bulunması halinde kişisel sorumluluğunun gereğini yerine getireceğini ifade eden Mithat Sancar, aday olmayacağını açıkladı.

Kongre sürecinin başladığını vurgulayan Sancar, “Eleştiri-özeleştiri muhasebe sürecinin yürümesi için bütün kurulların önünü açmak istiyoruz. Partiyi eş genel başkanlar kilitlesin istemiyoruz. Bunu hemen yaparsak, kurullar işlemez ve yasal olarak 45 gün içinde kongreye gitmek gerekir. Biz isteriz ki il ve ilçelerimizle süreci konuşabilelim. HDP başkanlar partisi değildir; kolektif irade ile yönetilen bir partidir. Yaptıklarım da yapamadıklarım da sorumluluğum. Partiyi daha güçlü bir noktaya getirmek için kongrede görevi bırakacağımı net olarak ifade ediyorum. Amaç partiyi daha ileri bir noktaya götürmektir” şeklinde konuştu.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG