Erişilebilirlik

BÜMED'den Okul Yönetimi Hakkında Suç Duyurusu


İSTANBUL - Pazartesi günü Sarıyer Kaymakamlığı’nın kararıyla Boğaziçi Üniversitesi’nin güney Kampüsünde bulunan Sosyal Tesisleri tahliye edilen Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği (BÜMED), İstanbul 9. İdare Mahkemesi’nin vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararına rağmen üniversiteye yeniden alınmadı.

BÜMED'den Okul Yönetimi Hakkında Suç Duyurusu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:23 0:00


BÜMED avukatları, bugün Sarıyer Kaymakamlığı’na yürütmenin durdurulma kararının uygulanması için başvuru yapacak.

Ayrıca avukatlar idare mahkemesinin kararını uygulamayan Boğaziçi Üniversitesi yönetimi hakkında bugün ya da yarın suç duyurusunda bulunacak.

Avukat Güner: “Diyalog yolları tükenirse hukuki ve cezai yollara başvurmamız gerekecek”

Dün öğle saatlerinde Avukat Haşmet Ozan Güner ile birlikte güney kampüsün sosyal tesisler girişine giden BÜMED Yönetim Kurulu üyeleri ve eşya yüklü bir kamyonetin geçişi, güvenlik görevlileri tarafından engellendi.

Güvenlik görevlileri rektörlüğün sözlü talimatı olduğunu, bu nedenle kapıyı açamayacaklarını söylerken, BÜMED Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Cesur ve Avukat Haşmet Ozan Güner bu uygulamanın hukuksuz olduğunu dile getirdi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Avukat Güner, mahkemeden okula bu kararı göndermesini talep edeceklerini, bu süreç sonrasında da kapıların açılmaması halinde, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci ve Boğaziçi Üniversitesi Genel Sekreteri Hasan Fehmi Topal hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

BÜMED avukatı, “Tahliye kararını veren ve apar topar uygulayan Sarıyer Kaymakamlığı’na başvurarak aynı hızla bu kez Ladin şirketi ve mezunlar derneğinin tesislere tekrar girişi gerekirse kolluğun bu girişi sağlamak konusunda yetkilendirilmesi isteyeceğiz. Aynı zamanda mahkemeden yürütmeyi durdurma kararını okula göndermesini isteyeceğiz. Diyalog yolu tükenirse bu kararı tanımayan yetkililer idareciler hakkında maalesef gerekli hukuki ve cezai yollara başvurmamız gerekecek. Zira hakkı olmayan yerlere tecavüz hem de görevi kötüye kullanma hem de işyeri dokunulmazlığın ihlali suçlarını teşkil eden bir durum var” diye konuştu.

BÜMED Başkanı: “Kararı gönderdiğim genel sekreter, bize ‘avukatlar sizi kandırıyorlar’ cevabı verdi”

BÜMED Başkanı Hülya Cesur da yürütmeyi durdurma kararı sonrası yurtdışında bulunan Boğaziçi Üniversitesi Genel Sekreteri Hasan Fehmi Topal’a kararı gönderdiğini, ancak okula giriş konusunda olumsuz yanıt aldığını açıkladı.

Cesur, “Yurtdışında olduğunu belirttiği için genel sekretere yolladım kararı. 'Karar çıktı, biz geri dönüyoruz' diye yazdım. Onun cevabı ise 'Sizin daha iyi avukatlara ihtiyacınız var, sizi kandırıyorlar' oldu. Yalnız bizi değil tüm mezunları okula almıyorlar. Üstelik ne zamana kadar alınmayacağımız da belli değil. Bunlar Boğaziçi Üniversitesi gelenekleri ile bağdaşmıyor. Okulumuza dönmek için her türlü hukuki mücadeleyi vereceğiz” dedi.

BÜMED Saymanı: “Bize mahkemenin aldığı tahliyeyi durdurma kararının geçersiz olduğu söylendi, buna kargalar bile güler”

BÜMED Saymanı olduğu için Pazartesi günkü tahliye sırasında üniversiteye alınan tek mezunlar derneği yönetim kurulu üyesi olan Serra Ulusoy, sabah yetkili genel sekreter yardımcısı ile aralarındaki diyalogu anlattı.

Ulusoy, “Bize söylenen şu oldu. Bu, tahliyenin yürütmesinin durdurulmasıymış. Tahliye gerçekleştiği için geçersiz bir yürütmeyi durdurma olduğunu söylüyorlar. Kararın bir anlamı olmadığını söylüyorlar. Buna hukuk bilmeyen kargalar bile güler demek istiyorum. Onun haricinde muhatabın Boğaziçi Üniversitesi değil Sarıyer Kaymakamlığı olduğu söylendi. Ama yürütmesi durdurulan arazi Milli Emlak tarafından Boğaziçi’ne tahsis edilen bir arazi. Dolayısıyla buradaki girişi açmak da Boğaziçi Üniversitesi’nin görevi. Anahtar onlarda, bize vermek zorundalar” dedi.

Avukatın İstanbul 9. İdare Mahkemesi’nin verdiği yürütmeyi durdurma kararını Boğaziçi Rektörlüğü’nün uygulamaması nedeniyle tutanak tutmasının ardından BÜMED Yönetim Kurulu üyeleri sosyal tesislerin önünden ayrıldı.

Kılıçdaroğlu: “Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum atadılar, zorbalık yaptı, mezunların yaptığı binaya el koydu”

Boğaziçi Üniversitesi’nin mahkemenin yürütmeyi durdurma kararını uygulamamasına siyasetten de tepki geldi.

Dün partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda konuşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Boğaziçi Üniversitesi sıradan değil en saygın üniversitelerden biridir. Kayyum atadılar. Brütüs Naci’yi atadılar! Dünyanın saygı duyduğu bilim insanlarını attılar, hocaları kovdular, öğrencileri dövdürdüler, bazılarını hapse attılar. Okul dünya üniversiteler listesinde 200 sıra geriye düştü. Brütüs Naci durmadı. Okul mezunlarının kendi paralarıyla yaptıkları bir bina var. O binaya da el koydu. Zorbalık yaptı. Buradan Naci'ye sesleniyorum; zulümden, adaletsizlikten, baskıdan hoşlanmam. Bunu yapanları da asla affetmem. Naci kayyum düzenine son verdiğimiz zaman görecektir 'geliyor gelmekte olan'ın ne anlama geldiğini” dedi.

İYİ Parti lideri Meral Akşener de 108 haftadır seçilmemiş rektör atamasına rektörlüğe sırtını dönerek direnen Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerine mesaj gönderdi.

Partisinin meclis grubunda Akşener, “Bu mücadele, Gezi’de sesini duyurmaya çalışanların, Boğaziçi Üniversitesi’nde, haysiyetini korumaya çalışan akademisyenlerin mücadelesidir” dedi.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG