Erişilebilirlik

Seçimin ardından tutanak ve hatalı giriş tartışması


Türkiye’de seçimlerin ardından muhalefet partileri bazı kentlerdeki sandıklarda usulsüzlük veya hatalı giriş iddiasıyla Yüksek Seçim Kurulu’na başvurdu. İtirazlar sonucu bazı hatalı girişler düzeltildi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, tutanaklar ve Yüksek Seçim Kurulu verilerinin uyuşmadığını söylediği sandıklarda itirazların ilçe seçim kurullarına yapıldığını ve düzeltmelerin ilçe seçim kurulları tarafından yapılacağını belirtti. Muharrem Erkek, “Her bir oyun takipçisi olacağız” dedi.

CHP'nin Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı da Twitter'dan paylaştığı mesajda sadece Ankara'da 450'den fazla tutanağa itiraz edildiğini belirtti.

Kaftancıoğlu: "Tüm ıslak imzalı tutanaklar elimizde"

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da Twitter’dan paylaştığı mesajda yaptıkları itirazların sonuçlanmasını beklediklerini kaydetti.

Kaftancıoğlu, “İçiniz rahat olsun bütün ıslak imzalı tutanaklar elimizde ve sandığa giren her oyu girdiği gibi çıkarıyoruz” ifadelerini kullandı.

CHP: "Bütün sandık sonuçlarını takip ediyoruz ama sosyal medya üzerinden değil"

CHP'nin YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu VOA Türkçe'ye yaptığı açıklamada, "Bütün sandık sonuçlarını, hepsini takip ediyoruz ama sosyal medya üzerinden değil. Binlerce itirazımız mahallinde itiraz yapıldı. Seçmenlerin bu itirazları görmeleri mümkün değil. Sistem kapalı işliyor" dedi.

HDP'nin YSK Temsilcisi: “Herhangi bir kentte milletvekili dağılımını etkileyecek bir sonuca ulaşmış değiliz”

Yeşil Sol Parti, yüzlerce sandıkta oylarının başka siyasi partilere yazıldığını ve bu durumu tespit ettikleri tüm sandıklara itiraz ettiklerini belirtti.

HDP'nin YSK temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, düzenlediği bilgilendirme toplantısında ülke genelinde 1000’in üzerinde sandıkta sonuç tutanaklarının yanlış girildiğini öğrendiklerini söyledi.

Tiryaki, yaptıkları itirazlar sonucu “hatalı girişlerin” düzeltildiğini; henüz bir kentte vekil dağılımını değiştirecek bir tablo olmadığını ifade etti.

Rüştü Tiryaki, “Bunların arkasında organize bir kötülük olup olmadığına ilişkin elimizde henüz bir kanıt yok. Verilerin tamamını inceleyerek her bir hatayı düzelteceğiz. Her oyun takipçisi olacağız” diye konuştu.

HÜDA PAR'dan iddialara yalanlama

Sosyal medyada Millet İttifakı’nı oluşturan siyasi partilerden İYİ Parti’nin itirazları sonucu HÜDA PAR’ın vekil sayısının 4’ten 2’ye düştüğü ileri sürülmüştü.

HÜDA PAR Genel İdare Kurulu Üyesi ve AK Parti’den Mersin Milletvekili adayı Faruk Dinç ise iddiayı yalanladı. Dinç, “Sandıktan çıkan irade bazılarını fena rahatsız etmiş. Saygı duymak zorundasınız. Vekilliğimiz de hiçbir problem yoktur” dedi.

AK Parti listelerinden seçime giren HÜDA PAR'dan 4 milletvekili meclise seçilmişti.

TİP: “Sandıkta kazandığımızı sistemde yedirmeyeceğiz”

Türkiye İşçi Partisi de hukukçularının sandıklardaki usulsüzlüklerle ilgili Yüksek Seçim Kurulu’na ıslak imzalı tutanaklarla itirazlarda bulunduklarını açıkladı.

Yeşil Sol Parti’nin pek çok sandıkta oylarının AKP ve MHP’ye kaydırıldığını iddia eden TİP, “Yeşil Sol Parti’nin oyları nerede?” diye sordu.

Türkiye İşçi Partisi’nin Twitter hesabından paylaşılan açıklamada, “Sandıkta kazandığımızı sistemde yedirmeyeceğiz” ifadesi kullanıldı.

Millet İttifakı’nda yer alan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise, YSK ile ilgili iddiaların vahim olduğunu ve bunların “maddi hata denilerek geçiştirilemeyeceğini” savundu.

“Oyların eksik yüklendiği iddiaları manipülasyon”

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nden paylaşılan mesajdaysa, bazı partilerin oyunun sisteme eksik olarak yüklendiği iddialarının “manipülasyon” olduğu ileri sürüldü.

Sosyal medyada iddiaya konu görsellerin Yüksek Seçim Kurulu değil CHP’nin sistemine ait olduğu; tutanak ve YSK verileri doğruyken, bu verilerin CHP sistemine yanlış girildiği iddia edildi.

Demirtaş'tan iddia: "Her sandıktan 150 oy çalınsa seçim sonucunu değiştirmeye yeter"

Öte yandan HDP'nin cezaevinde bulunan eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter'dan paylaştığı mesajlarla usulsüzlük iddialarını gündeme getirdi.

Demirtaş, 20 bin sandığın her birinden 150 oy çalınsa 3 milyon oy edeceğini ve bunun seçim sonucunu değiştirmek için yeterli olacağını iddia etti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG