Erişilebilirlik

Büyükelçi Tan: 'Biden Güçlü Mesajlar Verdi'


Namık Tan
Namık Tan

Geçen hafta Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Başkan Yardımcısı Joseph Biden’ın, siyasi yaşamı boyunca Türkiye’ye her konuda destek vermediği bilinen bir konu. Ancak Biden’ın Ankara ve İstanbul’a düzenlediği ziyaretler, Türk yetkilileri memnun etmiş görünüyor. Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, Başkan Yardımcısı Biden’ın ziyareti boyunca adım adım yanındaydı. Büyükelçi Tan, Washington’daki Rumi Forum’da yaptığı konuşmada Joe Biden’ın Türkiye ziyaretini değerlendirdi.

Büyükelçi Tan Washington'da yaptığı konuşmada Başkan Yardımcısı Biden'ın ziyaretinin mükemmel geçtiğini söyledi. Tan şöyle konuştu:

“Türk-Amerikan ilişkilerinin geçmişinde ilk kez Amerika Başkanı ve Başkan yardımcısı, aynı görev süresinin içinde Türkiye’ye ziyarette bulundu. Başkan Obama, Başbakan Erdoğan’ın İstanbul’da düzenlemeye karar verdiği İkinci Girişimcilik Konferansı’na, seçim yılına girdiği için kendisi gidemedi, ama yardımcısını gönderdi. Başkan Yardımcısı Biden Türkiye’de olumlu anlamda güçlü mesajlar verdi. Biden, en üst düzeyde, stratejik düzeyde Türkiye’nin Amerika için hayati öneme sahip olduğunu söyledi. Bu mesajı herkese, her toplantıda iletti. Ben de yanındaydım. Bir büyükelçi olarak iki ülke liderleri arasında böylesine bir karşılıklı etkileşim olduğunu görmek çok güzel bir şey."

Başkan Yardımcısı Joe Biden, Ankara'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le görüşmesinde
Başkan Yardımcısı Joe Biden, Ankara'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le görüşmesinde

Biden'ın geçmişte özellikle Kongre'deki oylamalarda izlediği Türkiye aleytarı yaklaşımı hatırlatan Büyükelçi Namık Tan şöyle devam etti:

"Diplomatik davranmam gerek. Geleneksel olarak Joe Biden her konuda Türkiye’ye destek vermedi. Ama son ziyaretinde her konuda son derece olumlu ve destekçiydi. Türkiye’nin en ciddi sorunu olan terörle mücadeleden, kendi uzmanlığı olan Irak konusuna, Arap Baharı’ndan diğer bölgesel konulara kadar destek verdi. Mükemmel bir ziyaretti. Türk liderler de Biden’ın ziyaretinden memnun kaldı.”

"Biz AB değerlerinin peşindeyiz"

Büyükelçi Namık Tan, Rumi Forum’daki konuşmasında, ekonomik istikrarsızlık tehdidi altındaki Avrupa Birliği’ne üyelik konusuna da değindi ve Türkiye’nin yalnıza “tam üyelik” uğruna Birliğe katılmaya çalışmadığını söyledi:

“Bizler Avrupa Birliği’ni yansıtan değerlerin peşindeyiz. Biz tam üye olmak uğruna değil, bu değerleri kendi halkımıza layık gördüğümüz için Avrupa Birliği’ni hedefliyoruz. Bana, “O halde bu değerleri ülkenize neden kendiniz getirmiyorsunuz,” diye sorabilirsiniz. Benim de bu durumda soracağım karşı soru şu olacaktır: “Kilo vermek için rejim mi yapmak istiyorsunuz?”. Bunu kendi başınıza yapamayabilirsiniz, ama bir uzmanın gözetiminde kilo verebilirsiniz. Bu noktada Avrupa Birliği bize rejim yaptıracak diyet uzmanı gibi. Ama biz yine de kendimiz hedefimizden sapmayacağız. Bu değerleri sağlam bir şekilde kuracağız. Kendi halkımızın herkesten çok bu değerleri hak ettiğine inanıyoruz. Bundan dolayı Avrupa Birliği hedefine azimle tutunmaya devam edeceğiz."

Tan Amerika'nın Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik çabalarına başından beri verdiği desteğe de teşekkür etti.

"Türkiye’yi Avrupa Birliği saflarına katmak, büyük ve stratejik derinliğe sahip düşünce gerektiriyor. Bu tarz büyük düşüncelerin merkezi olan Amerika, başından beri Türkiye’nin Avrupa Birliği hedefine güçlü destek verdi. Bundan çok memnunuz, ama Atlas Okyanusu’nun diğer kıyısında bu denli stratejik derinliğe sahip düşünce ve beceriyi göremiyoruz.”

XS
SM
MD
LG