Erişilebilirlik

Büyükelçi Tan: "Gereksiz Yere Enerji ve Zaman Kaybettik"


Büyükelçi Tan: "Gereksiz Yere Enerji ve Zaman Kaybettik"
Büyükelçi Tan: "Gereksiz Yere Enerji ve Zaman Kaybettik"

Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan son günlerde Ermeni soykırımı yasa tasarısının Amerikan Temsilciler Meclisi gündemine getirilme çabalarıyla ilgili olarak ‘gereksiz yere vakit ve enerji kaybetmemize sebep oldu’ dedi. Büyükelçi Tan düzenlediği basın toplantısında bu konunun 2011 yılında da gündeme getirileceğini ve buna karşı hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi.

2011 yılında Amerika ile daha olumlu bir gündem yakalamak arzusunda olduklarını söyleyen Büyükelçi son süreçten iki ders çıkardığını belirtti.

Büyükelçini bahsettiği bu dersler Türk toplumunun son zamanlarda görülmemiş şekilde tasarıya karşı birlik içinde hareket etmiş olması ve ani gelişen bir hadiseye Türkiye’nin tepkisinin başarılı olması.

Tan, 2011 yılı içinde Amerika ile ortak konular arasında Irak, İran, Afganistan, Pakistan, Balkanlar ve ekonomik ilişkileri saydı.

Türk basınında Ermeni soykırımı tasarısına karşı mücadelede Yahudi lobisinin de destek verdiği yolunda haberler yer almıştı. Büyükelçi Tan, bu haberlerle ilgili bir soruya verdiği yanıtta ‘ Bize destek olmaya çalışan herkesle çalıştık. Yahudi camiasından temsilcilerle de görüştük ve yardımcı olmalarını istedik’ dedi.

Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan 252 sayılı Ermeni soykırımı yasa tasarısının Temsilciler Meclisi gündemine alınmaması üzerine bir de teşekkür mektubu yayınladı.

Temsilciler Meclisini ‘bölücü ve yapıcı olmayan bir tartışmayı önlediği’ için kutlayan Tan bu yönde çabalayan Kongre üyelerine teşekkür etti.

Tan, mektubunda ‘yanlış ve kanıtlanmamış suçlar içeren bu temelsiz ve iyi bilinmeyen tasarıyı gündeme almayarak Temsilciler Meclisi oldukça tartışmalı bir konuda doğru bir karar vermiştir’ ifadelerini kullandı.

Büyükelçi, Başkan Barack Obama, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve tasarıya karşı olan diğer Amerikalı yetkililere de teşekkürlerini sunduğunu belirtti.

Büyükelçi Tan , mektubunu ‘Yıllardır dost ve müttefik olan Amerika ve Türkiye küresel barış, refah ve istikrar için birlikte çalışmaya devam edecektir’ sözleriyle bitirdi.

XS
SM
MD
LG