Erişilebilirlik

Büyükelçi Tan: "Türkiye'yle ABD Çok Yakın İşbirliği İçinde"


Türkiye'yle Amerika sadece Suriye'de daha fazla kan dökülmesini durdurmak için değil, İran'la ilgili nükleer sorunların giderilmesi konusunda da yakın işbirliği yapıyor. Başbakan Erdoğan'ın İran ziyareti de bu konuda ilerleme sağlamayı amaçlıyor

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, Amerika'nın Sesi'nin sorularını yanıtladı ve Suriye'deki vahşete son verilmesini sağlamak için Türk hükümetinin başından beri büyük çaba harcadığını söyledi. 1 Nisan'da İstanbul'da yapılacak olan ve 140 ülkenin davet edildiği konferansta konusun yeniden masaya yatırılacağını belirten Büyükelçi Tan, Suriye hükümetinin halkına yaptığı mezalimin kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Türkiye'nin Amerika'yla ve uluslararası toplumla elele vererek çabalarını yoğunlaştırdığını kaydeden Büyükelçi Namık Tan, Suriyeli mültecilere de kucak açıldığını ancak bu konuda uluslararası destek beklediklerini bildirdi.

Türkiye'nin komşusu olan İran'a yaptırımlara karşı olduğunu belirten Büyükelçi Tan, buna rağmen uluslararası toplumun sorumlu bir üyesi olarak Türkiye'nin Birleşmiş Milletler yaptırımlarına uyduğunu ancak daha sonra Avrupa ve Amerika'nın aldığı ek yaptırım kararlarına uymak zorunda olmadığını belirtti. Yaptırımların yarar getirmeyeceğine ve hem İran halkına, hem de Türkiye'ye zarar verdiğine inandıklarının altını çizen Büyükelçi Namık Tan, ikinci tur yaptırımlarla ilgili kararı Türk şirketlerine bıraktıklarını ve bu konuda onlara baskı yapmayacaklarını kaydetti. İran'a herhangi bir askeri müdahaleye tamamiyle karşı olduklarını vurgulayan Namık Tan, Başbakan Erdoğan'ın İran ziyaretinin amacının, Tahran'ı, nükleer görüşmelerde şeffaf davranmaya ve uluslararası toplumla işbirliği yapmaya ikna etmek olduğunu bildirdi.

ABD Dini Özgürlükler Komisyonu'nun Türkiye'yi eleştiren raporuna tepki gösteren Büyükelçi Tan, Türkiye'nin reform süreci içinde olduğunu ve önemli ilerlemeler kaydettiğini, bunu görmezden gelen raporu kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı'yla Türk Dışişleri'nin de raporu reddettiğini hatırlatan Washington Büyükelçisi Namık Tan, Türkiye'nin dini özgürlüklerin kısıtlanmadığını belirtti.

ABD'de Senato'ya sunulan Ermeni iddialarıyla ilgili tasarının Türk-Amerikan ilişkilerine zarar vermesini istemediğini kaydeden Büyükelçi Tan, "ABD ile Suriye, İran, Irak, Afganistan gibi o kadar önemli konularda işbirliği içindeyiz ki, bu işbirliğine bu tür ucuz girişimlerin zarar vermeyeceğini umuyoruz. Amerikan Kongresi'ndeki akil insanların bu girişime engel olacaklarını düşünüyoruz," dedi.

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan'la Hülya Polat'ın yaptığı söyleşiyi aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG