Erişilebilirlik

CHP’li Belediye Başkanları’ndan Erdoğan’a Komisyon Çağrısı


1 Kasım 2019, İzmir, Türkiye
1 Kasım 2019, İzmir, Türkiye

Cumhuriyet Halk Partili (CHP) 10 Büyükşehir Belediye Başkanı İzmir’de bir araya geldi. Toplantıya, İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Adana, Aydın, Tekirdağ, Muğla, Hatay, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanları katıldı.

Toplantı öncesinde ev sahibi sıfatıyla açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, bütün Büyükşehir Belediye Başkanlarının yaklaşık iki ay önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetiyle Ankara’da bir araya geldiğini hatırlattı. Soyer, “Orada, hazırlanan yerel yönetim paketi ile ilgili bir komisyon tespit edilmişti. Yaklaşık iki ay geçti, bu komisyona davet edilmedik ve sabırsızlıkla bekliyoruz. Hazırlanan bu çalışmalarda büyükşehir belediye başkanlarımızın da yer almasını ve yerel yönetim paketinin hazırlanmasına katkıda bulunmasını bekliyoruz” dedi.

“Komisyonun toplantıya çağrılması lazım”

Toplantının ardından CHP’li başkanlar adına açıklamayı yine Tunç Soyer yaptı. Soyer, CHP’li belediye başkanlarının yönettiği 11 büyükşehrin Türkiye nüfusunun yarısına ve ülke ekonomisinin yüzde 60’ına ev sahipliği yaptığını vurgulayan Soyer, amaçlarının iş birliğini ve sinerjiyi artırmak olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Büyükşehir Belediye Başkanları arasındaki toplantıyı tekrar hatırlatan Soyer şunları söyledi: “O toplantıda, yapılacak yerel yönetim reform paketiyle ilgili olarak içinde İstanbul, Ankara ve Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlarımızın, üç AKP’li belediye başkanının ve bakanların da yer aldığı bir komisyonda ortak çalışma kararı alınmıştı. Bunu da bizzat sayın Cumhurbaşkanımız ifade etmişti. Üzerinden iki ay gibi bir süre geçti. Ne yazık ki bu komisyon hiç toplanmadı. Haberler geliyor, duyuyoruz, Ankara’da, masa başında bir çalışma yürütülüyor. Ama bu komisyon henüz bu çalışmalara dahil edilmiş değil. Dolayısıyla, ivedilikle komisyon üyelerimizin de içinde yer aldığı bir çalışmanın başlatılması gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye’deki yerel yönetimler düzenlemesinin bu aktörler içinde yer almadan yapılacak olmasının çok büyük sakıncalar taşıyabileceğine inanıyoruz. Mutlaka ve mutlaka sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği isimlerden oluşan bu komisyonun toplantıya çağrılması lazım”.

İmamoğlu’ndan Boğaziçi imar düzenlemesine tepki

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da bir soru üzerine Boğaziçi imarıyla ilgili olarak belediyenin yetkilerinin tırpanlanmasını eleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yapılan toplantıda kendilerine yerel yönetimlerle ilgili yeni yasal düzenlemelerin bir komisyon marifetiyle yapılması konusunda kendilerine bir taahhütname verildiğini söyledi. “Biz bu taahhütnamenin gereğini bekliyoruz” diyen İmamoğlu şunları söyledi: “Bunun gereği nedir? Sayın (Cumhurbaşkanı Yardımcısı) Fuat Oktay bizi davet edecekti. Bu tasarıları orada konuşacaktık. Ortak çalışmayla, ortak akılla belediyelerin yaşadıkları sorunların çözümleriyle bir tercih mekanizması ortaya konacaktı. Bunların hiçbirini yaşamadık”.

İstanbul’da yıllardır Boğaziçi İmar Müdürlüğü olduğunu hatırlatan İmamoğlu, “Buraya gelen başvurular hem Kültür Bakanlığından hem Şehircilik Bakanlığından onay alır. Bu aslında yerelde olan yetkinin merkezi hükümet tarafından denetlenebildiği şık bir usuldür” diye konuştu. Yeni düzenlemenin anayasaya aykırı olduğunu belirten İmamoğlu “Bu, bütün yetkileri merkeze taşıma çabasıdır. Bunun Sarayburnu’ndan Haliç kıyılarına kadar taşınacağı yönünde hazırlıklar yapıldığına dair duyumlarımız var. Sanki bir gölge belediye çalışması. Bu, hazırlanan kanun tasarısını 16 milyon insanın vicdanında tamamen hükümsüz kılar, mesnetsiz kılar. Böyle bir üsluptan vaz geçmelerini ve bizleri masaya davet etmelerini bekliyoruz. Bu tasarıyı hazırlayan hangi akılsa, hangi düşünceyse, inanın 31 Mart’ta seçimi iptal eden düşünceyle, akılla aynı akıldır. Bundan vaz geçsinler.” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de yerel yönetim reformuyla ilgili olarak “40 milyonun temsilcilerinin yok sayıldığı bir taslak baştan sakat olur” ifadesini kullandı.

Sosyal medya, akıllı kent uygulamaları ve tarımda iş birliği kararı

Toplantıda gazeteci Ruşen Çakır’ın eski medya ve yeni medya üzerine bir sunum yaptığını belirten Soyer, “Bu konuda da bugün bir karar aldık ve İstanbul Büyükşehir belediyemizin ev sahipliğinde sosyal medya çalışanları iyi kötü eksik uygulamaları birbirleri ile paylaşacaklar ve daha başarılı olabilecek modeller üzerinde çalışacaklar” dedi.

Soyer yine İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğiyle akıllı kent uygulamaları konusunda bir çalışma yürüteceklerini söyledi. CHP’li büyükşehir belediyelerinin ortak yürüteceği üçüncü çalışma alanı ise tarım olacak. Soyer, CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanlarının bir sonraki toplantısının aralık ayında Adana’da yapılacağını açıkladı.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG