Erişilebilirlik

California'da Fırtınanın Etkisi bu Hafta Sona Eriyor


California’yı 30 Aralık’tan bu yana etkisi altına alan fırtına serisi eyalette haftasonunda da etkili olmaya devam etti. Eyalette bulunan 58 bölgenin 41’i acil durum emri altında. Meteoroloji yetkilileri, fırtına serisinin bu haftadan itibaren sona ermesinin beklendiğini belirtti

Başkan Joe Biden Cumartesi günü California Valisi Gavin Newsom’ın, eyaletin sel, çamur ve toprak kaymalarıyla mücadelesini desteklemek amacıyla California,için 'afet bölgesi' kararnamesini onayladı ve federal yardım emri verdi.

Vali Acil Durum Hizmetleri sözcüsü Brian Ferguson geçtiğimiz hafta sonu eyaleti etkileyen yeni fırtına hakkında açıklama yaptı. Ferguson, Cuma günü yoğun uyarı yapılan Monterey bölgesi için endişeler azalsa da Monterey Yarımadası ve Salinas Nehri’nin hala takip edildiğini söyledi.

Biden California’yı Afet Bölgesi İlan Etti
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

Toprak kaymalarına da değinen Ferguson, eyalette 30 Aralık’tan bu yana 402 toprak kaymasının kaydedildiğini aktardı. Özellikle Santa Barbara’da tahliye emirleri kalkmış olsa da toprak kayması hala endişe oluşturmaya devam ediyor.

Ferguson, Ulusal Muhafızlar’ın eyalet genelinde toprak kaymalarının etkisini azaltmak amacıyla drenajı iyileştirmek için çalışmaları aralıksız sürdürdüğünü ifade etti.

Her ne kadar bir önceki fırtınalar kadar şiddetli olmasa da California’da 34 milyon kişi geçtiğimiz hafta sonu yine yoğun yağışın etkisi altındaydı.

Kuzey California’da dağlık alanlarda kalınlığı 60 santimetreye kadar kar yağışı kaydedildi.

Eyaletin en kalabalık bölgelerinden Los Angeles’ta Cuma akşamı Belediye Başkanı Karen Bass, acil durum ilan etmişti. Bölgede bugün yağışlar yerini şiddetli rüzgara bıraktı.

Dalgaların metrelerce yükselmesi sebebiyle Los Angeles, San Luis Obispo, Santa Barbara, Ventura, Monterey ve San Francisco bölgelerinde özellikle okyanusa yakın alanlar için uyarılar devam ediyor.

Cumartesi günü, California’nın güneyindeki Orange bölgesinde itfaiye ekibi dere yatağında mahsur kalan ve bir ağaca tutunarak kurtarılmayı bekleyen bir kadını helikopter yardımı ile kurtardı.

Yine cumartesi günü Woodland Hills'deki bir alışveriş merkezinde fırtına sebebi ile bir ağaç devrildi ve 10 araç kullanılmaz hal geldi.

Eyalette elektrik kesintileri de hala devam ediyor.

30 Aralık’tan bu yana aralıklı olarak yaklaşık 400 bin hane ve işyerine elektrik verilememişti. Bugün ise eyalet genelinde yaklaşık 50 bin hane ve işyerine hala elektrik verilemiyor.

Meteoroloji yetkililerine göre, eyaleti kasıp kavuran, sakinleri su altında bırakan, tahliyelere zorlayan, ana otoyolları kapatan ve en az 19 kişinin ölümüne yol açan fırtına serisi bu haftadan itibaren sona erecek.

Güney California’da yağışların Salı günü sona ermesi beklenirken, Kuzey ve Orta Kıyılar ile San Francisco Körfez Bölgesi ve Sacramento bölgesinde yaşayanların güneşli ve kuru bir hava için Perşembe gününe kadar beklemesi gerekecek.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG