Erişilebilirlik

California Susuzluk Çekiyor


California Susuzluk Çekiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Sert bir kışı geride bırakan Amerika’da şimdi de yaz sorunları tartışılıyor. Yazın en büyük sorunu da su sıkıntısı. Özellikle dört yıldır kuraklık çeken California'da sorun çok ciddi. California Valisi Jerry Brown, 38 milyon kişinin etkilenmesi beklenen su kesintisi uygulaması başlattı

Amerika’nın orta kesimleri ve doğusu bu kış rekor düzeyde kar yağışının yolaçtığı ciddi sorunlar yaşadı. California’da ise rekor düzeyde az kar yağdı.

California valisi Jerry Brown, “Tarihi bir kuraklık yaşıyoruz. Bu yüzden daha öncekilerden farklı önlemler almak zorundayız. Bu nedenle bütün eyalette su kullanımını sınırlamak için zorunlu su kesintileri yapılması için talimat verdim.” şeklinde konuştu.

Valilik kararnmesine göre California’da su kullanımı yüzde 25 oranında azaltılacak. Vali Jerry Brown, kesintilerden 38 milyon kişinin etkileneceğini açıkladı. Kesinti sayesinde dokuz ay içinde yüzbinlerce litre su tasarrufu yapılacak.

Bu tür zorunlu su kesintileri Amerika’da benzersiz. Birçok Californialı tasarrufun gönüllü olması gerektiğini savunuyor. Ancak daha önce yapılan gönüllü uygulamalar bugüne kadar kuraklığı hafifletmedi. Vali Brown, “Evinizin önündeki yeşil bahçenin hergün çok miktarda suya ihtiyacı var. Artık bahçe sulamayı unutmanız gerekiyor. Buna alışmak ve kuraklığa çözüm bulmak zorundayız.” diye konuştu.

California’nın özellikle güneyi aşırı sıcak bir bölge. Su kesintileri bu bölgede uygulanmaya başladı. Çiçek sulama lüksleri kalmayan Californialılar, bahçelerini yeşile boyayan özel şirketlere başvuruyor.

Jerry Brown, geçtiğimiz günlerde ABC Televizyonu’nda bir hatırlatma yaptı ve Californialı çiftçilerin Amerika içinde ve dışında sebze ve meyve ihtiyacının büyük bölümünü karşıladıklarını söyledi.

Jerry Brown’ın valilik kararnamesini imzalamasından hemen sonra açıklanan yeni bir rapora göre, California 2050 yılına kadar iklim değişikliği yüzünden milyarlarca dolar zarara uğrayacak. Ayrıca tarım alanları artan sıcaklık yüzünden kuraklıktan aşırı etkilenecek. İklim değişikliği yüzünden deniz seviyesinin yükselmesi, kıyı bölgelerinin sular altında kalması da sözkonusu. Rapora göre bu yüzden sahil bölgesindeki konutlar sürekli değer kaybedecek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG