Erişilebilirlik

Polis, Los Angeles'taki California Üniversitesi'nde Filistin destekçisi protestocuların kampını dağıttı


Polis helikopterleri çadır kampının üzerinde gezinirken kamptakileri şaşırtmak ve sersemletmek için parlak ışık ve yüksek ses çıkaran flaşlar kullanıldı.
Polis helikopterleri çadır kampının üzerinde gezinirken kamptakileri şaşırtmak ve sersemletmek için parlak ışık ve yüksek ses çıkaran flaşlar kullanıldı.

Los Angeles'taki California Üniversitesi'nde (UCLA) polis Perşembe günü erken saatlerde kampüsteki barikatları kaldırdı ve Filistin yanlısı göstericilerin kampını dağıttı. Polis müdahalesi, Filistin destekçisi göstericilerin UCLA kampüsündeki çadır kampına karşı göstericilerin saldırmasından yaklaşık 24 saat sonra geldi.

UCLA yönetimi, polis kampa şafak baskını düzenlemeden önce sabahın erken saatlerinde göstericileri "Kampı terk etmezseniz ve kampta ya da izinsiz çadırlarda veya yapılarda kalmaya devam ederseniz yasaları ihlal etmiş olursunuz ve kalmayı tercih edenler yaptırımlarla karşılaşabilir" şeklinde uyardı.

Polis helikopterleri çadır kampının üzerinde gezinirken kamptakileri şaşırtmak ve sersemletmek için parlak ışık ve yüksek ses çıkaran flaşlar kullanıldı. Kampüste, hem barikatlarla çevrili çadır kampının içinde hem de dışında destek için binden fazla kişi toplandı. Bu sırada kamptan, UCLA yönetimi ve kampüs polisinin karşıt göstericilerin saldırısını durdurmak için saatlerce beklemesine gönderme olarak “Dün gece neredeydiniz” sloganlarının yükseldi.

Bu gecikme, Müslüman öğrenciler ve California'nın Demokrat Partili Valisi Gavin Newsom tarafından kınanmıştı.

UCLA'daki çadır kampına polis müdahalesi Perşembe erken saatlerde başladı.
UCLA'daki çadır kampına polis müdahalesi Perşembe erken saatlerde başladı.

California Otoyol Devriyesi memurları Perşembe günü erken saatlerde kampüse akın etti. Yüzlerine siperlik ve koruyucu yelek giyen polisler, kask ve gaz maskesi takan ve "Siz barış istiyorsunuz, biz adalet istiyoruz" sloganları atan göstericilerden kendilerini ayırmak için coplarını çıkardı.

Kampın kontrplak, palet, metal çit ve çöp konteynırlarından oluşan barikatını parçalayan ve göstericilerin çadırlarına doğru bir açıklık yaratan polis, gölgelikleri ve çadırları da söktü.

Göstericiler çok sayıda polis memuruyla karşı karşıya gelirken şemsiyeleri kalkan olarak kullandı. Bazı protestocular, polisin göz yaşartıcı gaz ya da başka bir tahriş edici madde kullanması ihtimaline karşı arkadaşlarını su ile hazır olmaları konusunda uyardı.

UCLA kampüsüne çok sayıda polis müdahale etti.
UCLA kampüsüne çok sayıda polis müdahale etti.

Uluslararası haber ajansları, üniversitede gece boyu devam eden protestoyu canlı yayınladı.

Ajanslar, polisin kampüse konuşlandığını ve bazı protestocuların baret, gözlük ve maske taktığının görüldüğünü bildirdi. Canlı görüntülerde öğrencilerin kampüsü terketmeyerek, ellerinde Filistin bayraklarıyla “Filistin’e özgürlük”, "Buradan gitmiyoruz" gibi çeşitli sloganlar attıkları, kimi zaman da polisi yuhaladıkları görüldü.

Uluslararası haber ajansları protesto alanından canlı yayın yaptı.
Uluslararası haber ajansları protesto alanından canlı yayın yaptı.

Polis eylemcilere alanı boşaltmaları, aksi halde gözaltına alınacakları uyarısında bulundu.

UCLA’de dersler, Salı gecesi geç saatlerde kampta bulunanlarla çadır kente sopa ve direklerle saldıran bir grup maskeli karşıt gösterici arasında yaşanan şiddetli çatışmanın ardından bir günlüğüne iptal edilmişti.

ABD genelindeki birçok üniversitede Filistin yanlısı protestolar sürerken, New York’taki Columbia Üniversitesi’nde de önceki akşam polis müdahalesi olmuştu. Polis, yönetim binasını işgal eden eylemcileri binadan çıkarmış ve onlarca kişi gözaltına alınmıştı.

ABD üniversitelerinde geçen ay başlayan Filistin yanlısı protestolarda, birçok okulda kamplar kuruldu.
ABD üniversitelerinde geçen ay başlayan Filistin yanlısı protestolarda, birçok okulda kamplar kuruldu.

New York Belediye Başkanı Eric Adams, polisin Columbia ve New York City Üniversitelerinde yaklaşık 300 kişinin gözaltına alındığını açıklamıştı.

Protestolarda öğrenciler, Gazze’deki savaşın son bulması çağrısında bulunarak, ABD yönetiminden İsrail’e desteğe son vermesini talep ediyor. Bazı üniversitelerde polis müdahaleleri yaşanırken, bazılarında ise eylemciler ile okul yönetimleri anlaşıyor.

Associated Press haber ajansı, 18 Nisan’dan bu yana ABD’deki 30 üniversitede 1600'den fazla kişinin gözaltına alındığını aktardı. Ülke çapındaki kampüs gösterileri, 17 Nisan'da Columbia Üniversitesi’nde başlamıştı.

Forum

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG