Erişilebilirlik

California'da Sağanak ve Rüzgarlar Tahliyelere Yol Açtı


ABD'nin Büyük Okyanus kıyısında, sel ve toprak kayması riski nedeniyle binlerce kişinin evlerinden tahliye edilmesinden bir gün sonra yoğun yağış ve rüzgar California'yı vurdu.

Kötü hava koşulları ve aşırı yağış 33 milyondan fazla Californialı'yı, özellikle de eyaletin güneyini etkiliyor. Ulusal Meteoroloji Dairesi'ne göre rüzgar hızı birçok yerde saatte 64 kilometreyi geçti.

California'da Sağanak ve Rüzgarlar Tahliyelere Neden Oldu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00


Rüzgarlar enerji ağını etkilerken binlerce Californialı'nın evine elektrik verilemez oldu. Elektrik kesintilerini kayıt altına alan Poweroutage.us internet sitesine göre 220 bin ev ve işyerinde elektrikler kesildi.

Ulusal Meteoroloji Dairesi, fırtınanın yarına kadar bazı bölgelere 18 santimetreye kadar yağış bırakmasının beklendiğini belirtti. Bunun da özellikle toprağın önceki günlerde meydana gelen yağışlarla suya doyduğu yerlerde geniş çaplı sellere, ani su baskınlarına, toprak kaymasına ve çamur baskınlarına neden olabileceği uyarısı yapıldı.

California Pasifik Fırtınalarının Etkisi Altında
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00


California'nın merkezindeki Planada'da 4 bin kişi bu sabah güne ilçe şerifinin ofisinden gelen tahliye emriyle başladı.

Polis Twitter'dan yaptığı açıklamada memurların kapı kapı dolaşarak kasaba sakinlerine tahliyelerde yardımcı olacaklarını bildirdi.

Uzmanlar fırtınaların artan sıklığı ve yoğunluğunun aşırı kuraklık ve iklim değişikliğinin sonuçlarıyla biraraya gelerek California'nın kıymetli su kaynaklarının yönetilmesini, sel, toprak kayması ve büyük yangınların önlenmesini zorlaştırdığını söyledi.

Meteoroloji Dairesi'nin tahmini, bölgede Los Angeles yakınında manzarasıyla bilinen Montecito kasabası ve Santa Barbara kıyılarındakiler dahil 25 bin kişinin tahliyesinin ardından geldi.

California'da Montecito'nun da aralarında olduğu 17 bölgede yetkililer devam eden yağışların yangınlar nedeniyle bitki örtüsünün tahrip olduğu tepelerden aşağı ölümcül çamur ve moloz akışına neden olmasından endişe ediyor.

Güneydoğudaki Ventura ilçesinde ekipler otoyolda çamur yığınına saplanıp kalan sürücüleri kurtarmak için gece boyunca çalıştı.

Sağanak yağışlar ve dağlık bölgelerdeki kar yağışı, California'ya uzanan ve Büyük Okyanus'un tropik bölgelerinden gelen yeni ve yoğun bir "atmosferik nehir" adı verilen nem koridorundan kaynaklanıyor.

26 Aralık'tan bu yana California'da art arda yaşanan birçok fırtınada en az bir düzine kişi hayatını kaybetti.

STÜDYO VOA

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Gazze protestoları eşliğinde ABD Kongresi’nde ifade veriyor - 21 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG