Erişilebilirlik

California'da Yangın Mevsimi Başladı


California'da Yangın Mevsimi Başladı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

California’da kuraklık 4’üncü yılına girerken eyalet zor bir yangın mevsimine hazırlanıyor. Amerika’nın Sesi muhabiri Mike O’Sullivan Los Angeles’ta itfaiyecilerin hazırlıklara başladığını, yetkililerin de halkı yardıma çağırdığını bildiriyor.

California’da şimdiden birçok orman yangını çıktı. Göl Yangını adı verilen bir yangın Los Angeles’ın doğusundaki dağlarda bulunan ormanlık alanda sürüyor. Kuzey California’da çıkan bir diğer yangın ise ancak 600 hektarlık orman kül olduktan sonra durduruldu.

Yangın mevsimi genelde Haziran ayında başlasa da Güney California’da yetkililer bu yıl mevsimin erken başladığını ve zor geçeceğini söylüyor. Daryl Osby, Los Angeles İtfaiye Müdürü: “Kuraklığın 4’üncü yılındayız. Bu nedenle bölgemizdeki kuru bitkilerin fazlalığı bizi daha çok kaygılandırıyor.”

Bölgede son dönemlerde küçük bitki ve yeşil alan oluşmasına olanak sağlayacak hafif yağmurlar yağdı ve bunların sonradan kuruması çıkacak yangınları körükleme olasılığını ortaya çıkardı. Robert Garcia Amerika Orman Dairesi’nden: “Çalılar, çam iğneleri ve kuruyan ince yeşillik örtüsü ciddi bir sorun.”

Kuraklık yangınların kontrolunu zorlaştırıyor. Mark Ghilarducci California Acil Hizmetler Dairesi Başkanı: “Bu koşullarda yangınlar çok hızlı başlıyor ve çok hızlı yayılıp kontrol dışına çıkıyor.”

Sürekli tatbikat yapan itfaiyeciler birkaç dakika içinde çıkan yangınlara müdahale ettiklerini söylüyor. Ancak bölgedeki doğal alanlara yakın çok sayıda ev var. Ventura İlçesi İtfaiye Müdürü Mark Lorenzen, ev sahiplerinin dikkatli olması ve mülklerine yakın yerdeki ölü bitkileri temizlemesi gerektiğini söylüyor: “Eğitimimiz üst düzeyde. Hazırız. Çalışan sayımızı arttırdık. Yüksek tehdit dönemlerinde daha da arttıracağız. Ancak önemli olan toplumun hazır olması. Onlar bizim ortağımız.”

Yetkililer yangın çıkmasının kaçınılmaz olduğunu, ancak itfaiyeciler ve halkın beraber çalışmasının zararı en aza indirebileceğini söylüyor.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG