Erişilebilirlik

CANLI BLOG- ABD: Anma Günü'nde Trump Maskesiz Biden Maskeli

Başkan Trump savaşlarda hayatını kaybeden ABD askerlerinin anıldığı Ulusal Anma Günü törenlerine katıldı ancak Corona salgını törenlerin çehresini de değiştirdi. Trump'ın 2020 seçiminde olası rakibi Joe Biden da 2 ay sonra ilk kez kamuoyu karşısındaydı. Biden'ın Trump'ın aksine maske taktığı görüldü

23:32 23.5.2020

Trump Mart’ta Acil Durum İlanından Bu Yana İlk Kez Golf Oynadı

Başkan Donald Trump, Beyaz Saray’ın Mart ayında Corona virüsü salgınından dolayı ülke genelinde acil durum ilan etmesinden bu yana ilk kez golf oynadı.

Güneşli bir bahar gününde Trump'ın konvoyunun adresi, başkent Washington yakınında Virginia eyaleti sınırları içindeki Trump Ulusal Golf Kulübü oldu. Beyaz bir şapka ve aynı renkte bir polo tişört giydiği gözlenen Trump, 8 Mart’ta Florida’nın West Palm Beach kentinde yine kendisine ait golf kulübünü ziyaretinden bu yana ilk kez bir golf mekanına uğradı. Trump o hafta sonunda Mar-a-Lago konutunda Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ile görüşmüş, daha sonra Bolsonaro’nun basın sözcüsünün Corona virüsü testi pozitif çıkmıştı. Bu gelişme üzerine sözcüyle teması olan bazı Beyaz Saray çalışanları karantinaya alınmış ancak hiçbirinin testi pozitif çıkmamıştı.

Başkan Trump 13 Mart’ta ülke genelinde acil durum ilan etmişti. ABD’de Corona virüsünden can kayıpları artmaya devam ediyor olsa da Başkan Trump hayatın artık normale dönmesi gerektiği mesajını sık sık veriyor.

Beyaz Saray Corona Virüsü Görev Gücü Koordinatörü Deborah Birx Cuma günü yaptığı açıklamada, Amerikalılar’ın Ulusal Anma Günü tatiline denk gelen bu hafta sonunda dışarıda aktiviteler yapması ancak sosyal mesafeye özen göstermesi gerektiğini belirtmişti.

20:46 23.5.2020

New York’ta Kapalı Olan Son Üç Bölgeden İkisi Haftaya Açılıyor

New York Valisi Andrew Cuomo, eyalette kapalı olan üç bölgeden ikisinin daha önümüzdeki hafta açılacağını söyledi. Vali Cuomo, Orta Hudson bölgesinin Salı, Long Island bölgesinin de Çarşamba günü yeniden açılabileceğini söyledi. Vali Cuomo, iki bölgenin de eyalet tarafından ekonominin yeniden açılması için belirlenen yedi ayrı kriteri önümüzdeki hafta başından itibaren tamamlayabileceğini kaydetti.

İki bölgenin de açılmasıyla eyalet genelinde kapalı olan tek bölge New York kenti kalacak.

Vali Cuomo, New York eyaletinde salgın hastalığa bağlı olarak son 24 saatte 84 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

New York Sivil Özgürlükler Birliği'nin eyaletin on kişiden az grupların dini ibadetler için toplanabileceği kararına yönelik açtığı dava sonrasında valilik kısıtlamasını kaldırarak, “On kişilik gruplar artık herhangi bir nedenle New York'ta sosyal mesafe kurallarına uyma şartıyla herhangi bir yerde toplanabilir” şeklinde yasal bir düzenleme yaptı.

20:16 23.5.2020

Kısıtlamaların Gevşetilmesiyle Amerikalılar Sahillere Akın Etti

Amerika genelinde Corona virüsü salgınına karşı uygulamaya koyulan kısıtlamalar aşamalı bir şekilde kaldırılmaya devam ederken, Ulusal Anma Günü tatilinde seyahate çıkan Amerikalılar’ın sayısında ciddi bir artış gözlemlendi. Savaşlarda ölen askerlerin anıldığı ve yazın başlangıcı olarak kabul edilen Ulusa Anma günü haftasonunda birçok kişi sahillere ya da diğer açık hava mekanlarına akın etti.

Hava sıcaklığının artması ve Ulusal Anma Günü olan 25 Mayıs Pazartesi gününün resmi tatil olması nedeniyle Amerikalılar haftasonunda seyahat etmek için yollara döküldü. Kara yollarında trafik yoğunluğu da hızlı bir şekilde arttı.

Arizona eyaletindeki bir otoyolda 20 kilometre kadar uzunluğunda araç kuyruğu oluştu. Yetkililer aşırı doluluk yüzünden bazı parkları kapatmak zorunda kaldı. Sınırlı sayıda müşteri kabul eden restoranlar da kapasitelerini doldurdu.

Amerika genelindeki sahil beldelerinde trafiğin bu hafta sonunda, Nisan ayında kutlanan Paskalya Tatili’nde gözlemlenen trafiğin iki katından fazla olduğu belirtiliyor. Başkent Washington’a sınır Maryland eyaletinin turistik sahil bölgelerinden Ocean City’de araç hareketliliği geçen aya oranla dört kat daha fazla seyrederken, 2019 yılının aynı dönemindeki hareketlilik artış oranı yüzde 5 olarak kaydedilmişti.

Her ne kadar ülke genelinde ortalama trafik yoğunluğu geçen yıla oranla yüzde 50 daha az olsa da, kara yollarındaki hareketlilik geçen aydan bu yana üç kat arttı.

Batıdaki Seattle, Los Angeles ve San Francisco gibi büyük kentlerde ve doğuda New York ve Washington’da trafik yoğunluğu hala ortalama olarak düşük. Atlanta, Chicago, Detroit ve Houston’daysa Mayıs ayının başı itibariyle yollarda hareketlilik gözle görülür şekilde arttı.

Plajların tekrar açıldığı, ABD’de salgının merkezi konumundaki New York eyaletiyle New Jersey ve Connecticut eyaletlerindeyse aşırı yağışlar plajlarda kalabalıkların oluşmasını engelledi.

Ülke genelindeki bazı ünlü mekanlar da açılmaya başladı. Güney Dakota eyaletinde dev başkan büstleriyle ünlü Rushmore dağı da ilk kez Cumartesi günü kapılarını ziyaretçilere açtı.

21:21 22.5.2020

CAIR: "Trump'ın Camileri Açmak Bizim Kapatmak İçin Savaşacağımızı Kim Düşünürdü"

Amerika İslam İlişkileri Konseyi İletişim Direktörü İbrahim Hooper, Başkan Trump’ın ibadethanelerin açılmasına ilişkin mesajlarını VOA muhabirine yorumladı. Hooper, Amerikalı Müslüman toplumunun liderlerinin salgının sağlık üzerinde yarattığı endişelerden dolayı camilerin yakın gelecekte açılmaması kararının çoktan verdiğini söyledi. CAIR sözcüsü, Trump’ın göreve geldiği ilk günlerde çoğunluğu Müslüman ülkelere yönelik seyahat yasağı kararına atıfta bulunarak “Camilerin, Müslüman yasağını başlatan birinin söylediklerine göre planlarını değiştirmesini beklemiyoruz” dedi.

Amerika İslam İlişkileri Konseyi Twitter hesabında yapılan açıklamada da salgın Müslüman toplumu tarafından ciddiye alındığı için camileri açmayacakları vurgusu bir kez daha yapıldı. Tweet mesajında "Trump'ın camileri açmak, bizim kapalı tutmak için savaşacağımızı kim düşünebilirdi ki" denildi.

Daha fazla

XS
SM
MD
LG