Erişilebilirlik

CANLI BLOG- Dünya: Wuhan'da 3 Nisan'dan Sonra İlk Vaka

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu 9 Mayıs’ta 14 yeni vaka açıkladı. Bunlardan biriyse Corona virüsünün çıkış yeri olarak bilinen Wuhan kentinde görüldü. Çin Perşembe günü itibariyle ülkenin tüm eyaletlerini düşük risk bölgesi olarak sınıflandırmıştı

18:09 9.3.2020

Havayolu Şirketleri ve Trump Yönetimi Arasında Anlaşmazlık

CNN'in haberine göre, ABD'de havacılık sektörü ile Trump yönetimi arasında da Corona vdirüsüyle mücadele konusunda görüş ayrılığı var. CNN'in Trump yönetimi yetkilileri ve havayolu şirketlerinin temsilcileri arasındaki telefon görüşmeleri konusunda bilgi sahibi olan üç kaynağa dayandırdığı haberine göre, Trump yönetimi havayolu şirketlerinden, virüsü taşıması olası yolcuların izlenmesini sağlamak amacıyla yolculardan yeni bazı verilerin toplanmasını talep etti. Havayolu şirketleri ise bu talebin hemen karşılanamayacağını savundu.

Habere göre, taraflar arasındaki telefon görüşmelerinde gerilim yükselince ABD'li yetkililer havayolu şirketlerinin temsilcilerini yalan söylemekle suçladı. Telefon görüşmelerinden birinde yönetimden bir yetkilinin havayolu şirketlerinin bu talebi yerine getirmemesi halinde para cezalarıyla karşı karşıya kalabileceklerini ifade ettiği iddia edildi.

CNN'e bilgi veren kaynaklardan birine göre, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi yetkilileri havayolu şirketlerinin talep edilen verilerin toplanmaması halinde uçakların kalkmasının engellenmesi önerisinde bulundu.

Habere göre Trump yönetimi ve havayolu şirketleri arasındaki anlaşmazlığın olduğu konulardan biri de Trump yönetiminin ABD vatandaşlarını zorunlu olmadıkça havayoluyla seyahat etmemeleri yönünde uyarı yayınlama seçeneğini değerlendirmesi. Havayolu şirketleri sektöre darbe vuracağı gerekçesiyle böyle bir adım atılmasına karşı çıkıyor.

Cuma günü Beyaz Saray havayolu şirketlerine vergiden muafiyet sağlayarak şirketlerin üzerinde Corona virüsü sebebiyle oluşan mali baskıyı hafifletme sinyali vermişti. Trump yönetiminin talep ettiği verilerin toplanmasının gizlilik ilkesi konusunda soru işaretleri yaratacağından endişe duyan havayolu şirketleri orta yolu bulmak amacıyla veri toplanması için bir uygulama geliştirilmesi ve bir internet sitesi oluşturulması önerisinde bulunmuştu.

18:09 9.3.2020

Ortadoğu ve Afrika

İran’da Corona virüsü salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 194’e yükseldi. Ülkedeki vaka sayısı da son olarak 6566 olarak açıklandı. İran'da ayrıca salgın nedeniyle 70 bin hükümlü ve tutuklunun hapishanelerden tahliye edilmesine karar verildiği açıklandı.

Mısır’da bir kişi Corona virüsü salgını nedeniyle hayatını kaybetti. Ölen kişinin 60 yaşında bir Alman turist olduğu açıklandı. Bu kişi, hastalık nedeniyle hayatını kaybeden ilk Alman vatandaşı oldu.

Suudi Arabistan’da 4 yeni vaka daha tespit edildi. Ülkedeki vaka sayısı 15’e yükselmiş oldu. Suudi yönetimi Katif kentinin karantina altına alınmasına karar verildiğini açıkladı.

19 vaka görülen Filistin’de, Batı Şeria’da bir otelde 13 Amerika vatandaşı da Corona virüsü şüphesiyle karantina altında tutuluyor. Bu kişilerin testlerinin negatif çıkmasıyla birlikte kısa bir süre içerisinde karantinadan çıkarılacakları açıklandı.

Katar yarın itibariyle önlem olarak ülkedeki tüm ilk ve orta dereceli okullar ve üniversitelerin tatil edildiğini duyurdu. Katar'da şu ana kadar görülen vaka sayısının 18 olduğu biliniyor.

Kamerun ve Togo’da da birer vakaya rastlandığı açıklandı. Böylece Sahra altı Afrika’da görülen vaka sayısı 5’e ulaştı.

Avustralya’da da 80’li yaşlarında bir kişi tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Bu, ülkede Corona salgını nedeniyle ölen üçüncü kişi oldu.

18:10 9.3.2020

Corona Endişesi Almanya'da Borsayı Vurdu

Tüm dünyayı olduğu gibi Almanya’yı da etkisi altına alan Corona virüsüyle ilgili endişeler Frankfurt Borsası’nda büyük kayıplara yol açtı. Yüzde 7,36 kayıpla haftayı açan borsa 10 bin 692 puanı gördü.

Borsadaki kaybın, Corona virüsünün yayılma riskine paralel, petrol fiyatları konusunda Rusya ve Suudi Arabistan arasında yaşanan uyuşmazlıktan kaynakladığı belirtiliyor.

Haberin tamamı için:

http://bit.ly/2xg1hgD

18:13 9.3.2020

Dünya Borsalarında ‘Kara Pazartesi’

Corona virüsü salgının dünya genelinde gittiçe daha geniş bir coğrafyaya yayılması ve vaka sayılarının da hızla artması mali piyasaları olumsuz etkiliyor. Corona’nın yarattığı tedirginlik petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle birleşince piyasalarda bazı uzmanların deyişiyle adeta “kara Pazartesi” yaşanıyor.

Wall Street’te borsa endekslerinin Pazartesi günü haftaya yüzde 7’lik kayıplarla başlamasının ardından işlemler 15 dakika süreyle durdu. Ana ham petrol üreticisi ülkeler arasındaki anlaşmazlığın Corona salgınının gittikçe yayılan etkisinden zaten endişeli olan yatırımcıları daha da sarsmasıyla Avrupa borsalarında da benzer düşüşler yaşandı. Londra ve Frankfurt borsaları yüzde 7’nin üzerinde değer kaybetti. Londra’da FTSE 100 borsası bir ara yüzde 8’in üzerinde düşüşe ulaşmasından sonra günü yüzde 6,6 düşüşle kapadı. Corona’nın en kötü vurduğu ülkelerden İtalya’da borsadaki düşüş yüzde 11’i buldu.

Petrol fiyatları yüzde 20 seviyesi civarında rekor bir düşüş kaydederken, Suudi Arabistan, Rusya ve diğer üretici ülkeler üretimi kısma konusunda anlaşamıyor.

Haberin tamamı için: http://bit.ly/38BK2mQ

Daha fazla

XS
SM
MD
LG