Erişilebilirlik

Çatışmalar Sürerken Suriye'de Çözüm Zorlaşıyor


Suriye’de muhalefet, uluslararası barış görüşmelerine katılmak için Beşar Esat’ın görevden ayrılmasını şart koşuyor. Muhalefet liderleri İstanbul’da yaptıkları açıklamada bağlayıcı uluslararası garantiler istemişti. Bu isteklerden biri, Esat’ın ve ordusunun geri çekilmesi. Ancak Beşar Esat 2014’teki seçimlere kadar iktidarda kalmaya kararlı görünüyor.

Suriye İçişleri Bakanı Muhammet El Şaar, son açıklamasıyla herkese meydan okudu: “Bugün Suriye, gösterdiği dirençle, durumu kolonicilerin, emperyalistlerin, Ziyonistlerin ve onlara bağlı teröristlerle dalkavuklar aleyhine çeviriyor.”

Amerika ve Rusya, Suriye’deki kanlı çatışmalara son vermek için Cenevre’de bir barış konferansı düzenlemek için çalışıyor. Ancak Rusya’nın Suriye’ye füze gönderme planları ve Avrupa Birliği’nin Suriyeli isyancılara silah gönderme yasağını kaldırması, durumu zora sokuyor. Ayrıca Lübnan’daki Hizbullah örgütü Suriye’deki çatışmalarda yer aldığını doğruladı, İran ise Suriye konferansına davet edildiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, bu gelişmeler sonrasında konferans tarihini belirlemenin mümkün olmadığını söyledi: “Muhalif grupların birleşme konusunu nasıl ele aldıklarını görmemiz gerekiyor. Bu grupların uyum ve birlik içinde tek bir temsilci olarak çıkmasını bekliyoruz. Bu konferansa kimlerin katılacağı konusunda da bazı sorunlar var.”

Ban’ın açıklamaları, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin Suriye’deki insan hakları ihlallerini kınayan açıklamasından hemen sonra geldi. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, çatışmanın bölgeyi istikrarsızlığa sürükleyeceğini söyledi: “Suriye sivilleri korumayı başaramıyor. Her gün kadın, erkek ve çocuklar dizginlenemeyen şiddet ve insan hakları ihlallerine maruz kalıyor.”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ise kararı eleştirdi: “Krizin başından beri sorunun uluslararası hale getirilmemesi uyarılarında bulunduk. Buna rağmen Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan, hatta Avrupa’dan gelen militanların sayısı çoğalmaya başladı. Militanların eline geçen silah sayısı da arttı.”

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise iç savaş yaşayan bir ülkeye silah satmayacaklarını söyledi: “Siyasi bir çözüm bulmak için ne gerekiyorsa yapmalıyız çünkü Suriye için gereken çözüm, siyasidir. Bu nedenle konferans yapılmasını destekliyorum.”

Suriye’de 2 yıldan fazla süredir devam eden çatışmalarda 80 bin kişi hayatını kaybetti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG