Erişilebilirlik

Çatışmazlık Bölgeleri İçin Yeni Koordinasyon Merkezi


Temmuz ayındaki Astana görüşmelerinden bir fotoğraf. Son görüşmede Rusya, Türkiye ve İran, dört çatışmasızlık bölgesi için bir koordinasyon merkezi kurmayı ve 500 kadar gözlemci birliği yollamayı kabul etti
Temmuz ayındaki Astana görüşmelerinden bir fotoğraf. Son görüşmede Rusya, Türkiye ve İran, dört çatışmasızlık bölgesi için bir koordinasyon merkezi kurmayı ve 500 kadar gözlemci birliği yollamayı kabul etti

Kazakistan'ın başkenti Astana'da süren Suriye görüşmelerinde, çatışmasızlık bölgeleri konusunda anlaşmaya varıldı: Rusya, Türkiye ve İran, dört çatışmasızlık bölgesi için bir koordinasyon merkezi kurarak gözlemci birlikleri gönderecek.

Rus heyetine başkanlık eden Aleksandr Lavrentyev, İdlib’teki çatışmazlık bölgesinin nasıl kurulacağına dair detayların ise daha sonra sonuçlandırılacağını söyledi.

Rus haber ajansı Ria Novosti’nin haberine göre Lavrentyev, Rusya, Türkiye ve İran’ın toplam 500 asker göndereceğini belirtti.

Türk Dışişleri Bakanlığı da Suriye’nin kuzeyindeki İdlib’de çatışmasızlık bölgesi ilan edileceğini doğruladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Üç ülkeden gözlemciler, çatışmasızlık bölgesinin sınırlarını teşkil eden güvenlikli bölgelerde oluşturulacak kontrol ve gözlem noktalarında konuşlandırılacaktır" denildi.

Açıklamada, “Gözlemci kuvvetlerin asli görevi, rejim ve muhalefet arasında çatışma yaşanmasını engellemek ve olabilecek ateşkes ihlallerini izlemek olarak tanımlanmıştır. Gözlemci kuvvetlerin faaliyetlerinin eşgüdümü, üç garantör ülke arasında oluşturulacak Müşterek Koordinasyon Merkezi tarafından sağlanacaktır” ifadeleri yer aldı.

Zirve sonrası yapılan ortak açıklamada "Suriye'deki çatışmasızlık bölgeleri 6 ay süreyle oluşturulacak, gerekirse uzatılacak" denildi. 7’nci Astana toplantısı da Ekim ayı sonunda yapılacak.

Öte yandan Suriye ordusu, Rus hava saldırılarının desteği ile ülkenin orta kesimindeki operasyonlarını sürdürüyor. Suriye’nin Hama bölgesinde rejim güçleri ile IŞİD arasından şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

İngiltere merkezli Suriye insan Hakları Gözlemevi, çatışmaların Okeirbat bölgesinde yoğunlaştığını ve rejim güçlerinin kontrolü ele geçirdiğini duyurdu.

Gözlemevi, iki haftadan uzun süredir devam eden çatışmalarda yüzlerce can kaybı yaşandığını açıkladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG