Erişilebilirlik

Çavuşoğlu ABD’deki Temaslarını Tamamladı


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu New York temasları kapsamında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Başkanı Csaba Korosi ile de görüştü.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu New York temasları kapsamında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Başkanı Csaba Korosi ile de görüştü.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’de Washington DC, Houston ve New York’ta çeşitli temaslarda bulundu. Bakan Çavuşoğlu, başkent Washington DC’ deki kritik temaslarının ardından Texas eyaletinin Houston kentine gitti.

Çavuşoğlu, Houston’daki programı çerçevesinde “World Affairs Council” adlı düşünce kuruluşu tarafından organize edilen ve kanaat önderlerinin de katıldığı bir programda konuştu.

Bakan Çavuşoğlu konuşmasında, Türkiye’nin dış politikası ile bölgesel ve küresel rolünü anlattı. Bakan Çavuşoğlu Türkiye’nin Houston Başkonsolosluğu’nun yeni hizmet binasının açılışını yaptı.

Çavuşoğlu, açılış töreninde yaptığı konuşmada, küresel sistemin çoklu bir krizden geçtiği dönemde, Türkiye ile ABD arasındaki temasları arttırdıklarını, görüşmelerin son derece verimli geçtiğini ve ikili ilişkilerin geliştirilmesi bakımından faydalı olduğunu belirterek “İkili ticaret hacmimiz 32 milyar doları aştı. Hedefimiz yüz milyar. ABD ile ilişkilerimizde özellikle PKK, PYD, FETÖ ve yaptırımlar gibi bazı yaşadığımız sorunlar var. Bunları aşmak için de çalışıyoruz” diye konuştu.

Bölgede yaşayan Türk vatandaşlarıyla biraraya gelen Çavuşoğlu, Washington’daki temaslarında, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’la resmi ziyaretlerini gerçekleştirdiklerini, iki farklı etkinlikte de kanaat önderleriyle, düşünce kuruluşu temsilcileriyle görüşüp, Türk Amerikan ilişkilerini, Türkiye’nin dış politikasını, dünyanın içinden geçtiği süreci ve Türkiye’nin dış politikasını paylaştıklarını ifade etti.

Bakan Çavuşoğlu ABD’deki resmi temaslarının üçüncü ve son gününde New York’taydı. Bakan Çavuşoğlu Türkevi’nde ABD ve Kanada’da görev yapan başkonsoloslarla biraraya geldi. Çavuşoğlu, Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımıza verdiğimiz desteği daha da geliştirmek için neler yapabileceğimizi değerlendirdik” dedi.

Çavuşoğlu, Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi ile bir araya geldi. Görüşmede başta Afganistan olmak üzere bölgesel konuların ele alındığı belirtildi.

Çavuşoğlu, New York temasları kapsamında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Başkanı Csaba Korosi ile de görüştü. Çavuşoğlu, BM Binasında gerçekleşen görüşmede Emine Erdoğan’ın öncülüğünde başlatılan “sıfır atık” girişimini ele aldıklarını belirtti.

Bakan Çavuşoğlu New York’ta ayrıca ABD’deki Suriye diasporasının temsilcileriyle biraraya geldi. Çavuşoğlu, 2254 sayılı BM Güvenlik Konseyi Kararı uyarınca siyasi sürece desteklerini yinelediklerini belirtti.

Çavuşoğlu, Türkevi’nde ABD’deki Müslüman toplumunun temsilcileriyle öğle yemeğinde buluştu. Toplantıya katılan ABD merkezli Islamic Circle of North America ICNA Derneği Başkanı Mohsin Ansari, VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, Türk Dışişleri Bakanıyla bir araya geldiklerini, görüşmenin güzel geçtiğini ifade etti.

Ansari, “Temel amacımız ülkemiz ABD ve Türkiye’nin iyi ilişkiler içinde olması. Bu hedefe nasıl ulaşabileceğimizi değerlendirdik. Bu ilişkinin sağlanması için Amerikalı Müslümanlar olarak nasıl yardım edebileceğimizi, nasıl bir rol üstlenebileceğimizi konuştuk. Ayrıca dünyadaki Müslümanların karşılaştıkları sorunları nasıl çözebileceğimizi değerlendirdik. Müslüman nüfusun büyük bir çoğunluğu acı içinde. Çok yapıcı bir görüşme gerçekleşti” diye konuştu. Ansari, Türkiye’den beklentileriyle ilgili soruyu da” Oynadığı liderlik rolünü sürdürmesi” diye yanıtladı.

  • 16x9 Image

    Mehmet Sümer

    Mehmet Sümer, CNN Türk, Haber Türk ve TRT kanallarında haber spikeri, dış haberler muhabiri ve savaş muhabiri olarak çalıştı. TRT Bağdat Temsilciliği ve New York Temsilciliği görevlerinde bulundu. Irak, Ukrayna, Mısır ve Suriye iç savaş ve karışıklıkları başta olmak üzere dünyanın birçok noktasından canlı yayınlar, haber ve röportajlar yaptı. 2016 Aralık ayından bu yana Amerika'nın Sesi kadrosunda görev yapıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG