Erişilebilirlik

‘ABD’nin Suriye Kararında En Önemli Aktör Türkiye’


Başkan Donald Trump’ın ABD askerlerini Suriye’den çekeceğini açıklamasının ardından Türkiye’nin güney komşusundaki güç dengesi yeniden oluşturuluyor.

Türkiye, Trump’ın açıklaması sonrası Fırat’ın doğusuna yönelik operasyon kararını ertelese de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de dünkü konuşmasında “Terörle mücadeleyi kesintiye uğratmamak, yarıda bırakmamak için Fırat'ın doğusunda beklenen müdahaleyi Türk milleti arzulamaktadır. Biz de gerçekleşeceği inancındayız” sözleriyle işaret ettiği gibi Türk Silahlı Kuvvetleri sınır bölgesine yönelik askeri tahkimatını ara vermeden sürdürüyor.

Türk ordusu, Alman yapımı Leopard tanklarından sonra Amerikan yapımı M-60 tanklarını da Suriye’nin Menbiç kasabasının karşısındaki Kilis’e sevk etti. Ayrıca Gaziantep ve Şanlıurfa’nın sınır bölgelerine zırhlı araç sevkiyatı da devam ediyor.

Üst düzey dört Türk yetkili Rusya’ya gidiyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, MİT Başkanı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise Suriye’nin geleceği ve Fırat’ın doğusuna yönelik operasyon konusunda görüşmeler yapmak üzere Cumartesi günü Rusya’ya gidecek.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, dün bu seyahat kapsamında yapılacak görüşmelerde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Devlet Başkanı Putin’in bir araya gelme zamanlarının da planlanacağını söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Cumartesi günkü ziyareti doğrularken uluslararası basına röportajlar veren Rus yetkililerin söylemleri, Ankara’nın beklentileriyle pek de örtüşmüyor.

Putin’in Temsilcisi: “Suriye’nin ülkenin kuzeydoğusuna dönmesi için Kürt güçleri ile Şam arasında arabuluculuk yapabiliriz”

Bloomberg’e konuşan Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Ortadoğu Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun daha sonra reddetse de Türkiye kamuoyunda da “ (Esat) demokratik seçimde seçilirse herkesin bunu değerlendirmesi gerekebilir” şeklindeki sözlerine atıfta bulunarak “Bunlar çok önemli gelişmeler, bunu memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.

Bogdanov,“Suriye ordusunun ülkenin kuzeydoğusuna geri dönebilmesi ve Türk güçlerinin nihai olarak geri çekilmesi için bu zamana kadar ABD'nin koruması altında olan Kürt güçler ve Şam arasında arabuluculuk yapabileceklerini” dile getirirken Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova da “Suriye’nin doğusundaki bölgenin ABD askerlerinin çekilmesinin ardından uluslararası hukuka uygun bir şekilde Suriye hükümetine teslim edilmesi” gerektiğinin altını çizdi.

Çavuşoğlu: “Suriye’nin siyasi çözüme gitmesinde en önemli aktör Türkiye”

Dışişleri Bakanlı Mevlüt Çavuşoğlu ise Amerika Birleşik Devletleri’nin Suriye’den çekilmesinin “soft power’’ (yumuşak güç) olarak nitelediği Türkiye’nin temel önceliklerinden biri olan “kriz yönetimi” sayesinde olduğunu söyledi

Dışişleri Bakanı, “Suriye'deki gelişmeleri takip ediyorsunuz, şu son bir yılda, özellikle Halep krizinden bu yana Türkiye'nin üstlendiği roller sayesinde sahada ateşkesi belli bir düzeyde konsolide ederken, siyasi çözüme doğru Suriye'nin gitmesinde en önemli aktör Türkiye'dir. Bugün ABD'nin Suriye'den çekilme kararında da en önemli aktör –aldığımız kararlar sayesinde-Türkiye'dir. Ama bir ülkenin çekilmesi, oradaki boşluğu kimin dolduracağı ve terör örgütleriyle mücadele, Suriye'nin toprak, sınır bütünlüğü ve siyasi süreç… İşte İdlib muhtırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin bir odaya giderek anlaştılar. Çıktılar, geldiler sonra kağıda döktük, imzaladık” dedi.

Suriye iç savaşının ilk döneminde Esat rejiminin devrilmesi için Türkiye ile aynı tarafta olan ancak daha sonra Suudi Arabistan’la birlikte Ankara ile mesafesini aşan Birleşik Arap Emirlikleri, yedi yıl aradan sonra bugün Suriye’nin başkenti Şam’da yeniden büyükelçilik açtı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG