Erişilebilirlik

Çavuşoğlu: 'ABD'yle Görüşmeye Devam Edeceğiz'


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Menbiç’te düzenlenen saldırıya ilişkin Türkiye’den talep edilirse yardım edebileceklerini belirtti. Çavuşoğlu, Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge kurma planları konusunda da, “Güvenli bölge konusunda Türkiye’nin düşündükleriyle ABD’nin düşündükleri örtüşüyor mu örtüşmüyor mu görüşmelerde belli olacak. Askerlerimiz, diğer kurumlarımız arasında ve biz de dışişleri bakanları olarak görüşmelerimizi ABD tarafıyla sürdüreceğiz” dedi.

Çavuşoğlu, Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Dimitrov’la Dışişleri Bakanlığı Resmi Konutu’nda ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda ABD’yle Türkiye arasında Suriye konusundaki müzakere sürecini değerlendiren Çavuşoğlu, öncelikle dün Menbiç’te ABD personeli de hedef alan saldırıyı yorumladı ve “Terörden çok çekmiş bir ülke olarak terörün her türlüsüne karşıyız, terör örgütleriyle mücadele etme konusunda kararlıyız. Bu konuda ABD gerekli bilgileri topladıktan sonra bizimle paylaşacaktır. Arkasında kim var bu da ortaya çıkacaktır. Ama Türkiye'den böyle bir yardım talebi olursa biz de elimizden gelen yardımı yaparız” diye konuştu.

Çavuşoğlu, ABD Başkanı Donald Trump’ın 19 Aralık’ta kamuoyuna açıkladığı Suriye’den geri çekilme kararı ve 14 Ocak’ta ise “güvenli bölge” kurulması önerisini gündeme taşıması sonrası süreçle ilgili açıklamalar da yaptı. Bu kapsamda son olarak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford arasında dün Brüksel’de askeri nitelikli bir görüşme yapılmıştı. Buna ilişkin soruyu yanıtlayan Çavuşoğlu şunları kaydetti:

“Burada güvenli bölge konusunda Türkiye’nin düşündükleriyle ABD’nin düşündükleri örtüşüyor mu örtüşmüyor mu görüşmelerde belli olacak. Bunun ilk görüşmesi de dün yine Yaşar Paşa ile Dunford arasında Brüksel’de yapılmıştır. Her şeyden önce iki genelkurmay başkanı Suriye’de ABD’nin çekilme kararını birlikte nasıl koordine ederiz, bunu görüşmüşlerdir. Askerlerimiz, diğer kurumlarımız arasında ve biz de dışişleri bakanları olarak bu konuda görüşmelerimizi ABD tarafıyla sürdüreceğiz. Başından beri Sayın Cumhurbaşkanımızın savunduğu bu güvenli bölge, Suriye’nin kuzey bölgesindeki istikrar için de önemli, bugüne kadar Suriye’ye dönemeyen başta Kürt kardeşlerimiz olmak üzere, Suriyeliler’in dönmesi bakımından da önemli, terörle mücadele dahil birçok bakımdan önemlidir. Biz bu konuyu ABD’yle görüşmeye devam edeceğiz” dedi.

CHP: Türkiye Suriye hükümetiyle diyalog kurmalı

CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz ise, Suriye’de terörle mücadelede başarı sağlanabilmesi için uluslararası koordinasyonun gerekliliğine dikkat çekerek, Türkiye’nin Suriye’deki merkezi hükümet (Şam rejimi) ile diyalog kurması çağrısı yaptı.

Ana muhalefet partisi CHP adına Menbiç’te dün IŞİD’in üstlendiği terör saldırısını da değerlendiren Çeviköz, “Bu saldırı Suriye’deki ortamın ne kadar karmaşık olduğunu, farklı yöntemlerle saldırılarına devam eden IŞİD’e karşı sürdürülen terörle mücadelenin henüz sona ermediğini, aksine IŞİD’in Türkiye sınırlarının yakınındaki artan etkinliğini göstermektedir” açıklaması yaptı.

Suriye’de terörle mücadele için uluslararası koordinasyon ve eşgüdüm gerektiğini söyleyen Çeviköz, bu noktada Suriye’nin egemenlik haklarına işaret etti ve toprak bütünlüğünü vurguladı. Çeviköz, “Zira, Suriye’deki terör tehdidi bölgesel ve küresel ölçekte endişe vericidir. Bu mücadelede, Suriye'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı esası içinde davranılması, ortak gündemin Suriye topraklarının terör odaklarından tamamen temizlenmesi olması gerektiği açıktır. Türkiye, Suriye halkının yeniden huzur ve barış ortamına kavuşabilmesine yardımcı olmak maksadıyla en kısa zamanda Suriye hükümetiyle anlamlı bir diyalog kurmalı, bu mücadelede Suriye’nin yanında olduğunu göstermeli, iyi komşuluk ilişkilerine ve uluslararası hukuka aykırı olarak yorumlanabilecek adımlar atmaktan kaçınmalıdır” dedi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG