Erişilebilirlik

Çavuşoğlu New York Ziyaretini Tamamladı


Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD’deki temaslarına bu sabah New York’ta başladı. Çavuşoğlu’nun ilk durağı Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’ydi.

Bakan Çavuşoğlu Birleşmiş Milletler'deki Yeni Zelanda zirvesine katılmak üzere sabah erkenden BM Genel Merkezi’ne geldi.

Çavuşoğlu, BM Genel Kurulu’nda Yeni Zelanda’daki saldırının ardından düzenlenen ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve hoşgörüsüzlüğün ortadan kaldırılması konulu özel oturumda konuştu.

“İnsanlığın vicdanı meclisi olarak kurulan BM çatısı altında, herkes için gittikçe büyüyen bir tehdidi ele almak ve ortak tehdide karşı ortak bir duruş göstermek üzere bir araya geldiklerini” söyleyen Çavuşoğlu, BM Genel Kurulu’nun en temel değer olan insan hayatının kutsallığı etrafında ülkeleri bir araya getirdiğini ancak bu temel değerin, teröristlerin ve terörizmin açık saldırısı altında olduğunu vurguladı.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin terör konusunda hem ulusal hem de uluslararası ölçekte yıllardır son derece kararlı mücadele ortaya koyan bir ülke olduğunu belirtti.

Çavuşoğlu “Dünyamız nadir görülen belirsizlik ve değişim sürecinden geçiyor. Yurtta barış ile dünyada barış tüm ülkelerle birbiriyle bağlantılı olmaya devam ediyor. Bu nedenle din veya inanç temelli terörizm ve diğer şiddet eylemleri mücadele için toplanmış durumdayız. Ayrımcılık ve terörün her türü küresel tehdittir. Biz İslam düşmanlığını, anti- Semitizmi, Hristiyan karşıtlığını da insanlık suçu olarak görüyoruz. Karamsarlığa kapılmadan güçlerimizin birleştirilmesini talep ediyoruz” dedi.

“Türk halkı adına, kutsal ibadet mekanlarında vahşice katledilen masum insanların ailelerine en içten başsağlığı dileklerini ilettiğini” söyleyen Çavuşoğlu, Yeni Zelanda hükümetine ve halkına da taziyelerini sundu.

Dışişleri Bakanı oturumun ardından BM Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Miguel Moratinos'la görüştü.

Bakan Çavuşoğlu yaptığı açıklamada, görüşmede ittifakın İslamofobi, yabancı düşmanlığı ve nefret söylemine karşı küresel mücadelede önemli rol üstlenmesi gerektiğine dikkat çekildiğini belirtti.

Çavuşoğlu bu görüşmenin ardından Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nin karşısında yapımı devam eden Türkevi’nin inşaatının iskeletinin tamamlanması vesilesi ile düzenlenen sembolik etkinliğe katıldı.

İnşaatı ziyaret eden Çavuşoğlu’na heyeti ve New York Başkonsolosu Alper Aktaş da eşlik etti.

35 katlı ve 171 metre yüksekliğindeki Türkevi’nde incelemeler yapan Çavuşoğlu, ekibi inşaatı zamanında tamamladığı için tebrik etti.

Türkevi ziyaretinin ardından Çavuşoğlu, New York Başkonsolosluğu’nda Türk - Amerikan toplumunun önde gelen liderleri ile buluştu ve daha sonra da New York’tan ayrıldı.

Çavuşoğlu, Çarşamba günü Washington’da NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılıyor.

Çavuşoğlu, burada ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile görüşecek.

Çavuşoğlu’nun, “ABD’yle Patriot füze sistemi ve F-35 askeri uçaklara ilişkin nasıl bir müzakere yapılacağı” sorusuna karşılık sadece kimlerle görüşeceğini açıklamakla yetinmesi de dikkat çekti.

Çavuşoğlu, son olarak ABD’de Kuzey Carolina’da Nobel Kimya Ödülü Aziz Sancar’ın kuruluş çalışmalarını yürüttüğü Türk merkezini ziyaret edecek.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG