Erişilebilirlik

Cenevre 2. Turda Umut Var mı?


BM Arap Birliği özel temsilcisi Lakhdar Brahimi (solda) basın toplantısı öncesi danışmanı Moncef Khane ile
BM Arap Birliği özel temsilcisi Lakhdar Brahimi (solda) basın toplantısı öncesi danışmanı Moncef Khane ile

Suriye hükümeti ve muhalefeti çözüm arayışı için Cenevre’de biraraya getiren konferansta taraflar yüz yüze görüşmeye devam ederken uluslararası arabulucu Lakhdar Brahimi, Amerikalı ve Rus diplomatlarla biraraya geliyor

Cenevre’de Suriye hükümeti ve muhalefet temsilcileri yüz yüze görüşürken uluslararası arabulucu Lakhdar Brahimi, barış konferansına öncülük eden ülkelerin diplomatlarıyla biraraya gelmeye hazırlanıyor.

Birleşmiş Milletler, Brahimi’nin Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennady Gatilov ve Amerika Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Wendy Sherman'la Cuma günü yapması planlanan görüşmenin Perşembe gününe alındığını açıkladı. Brahimi, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gatilov’la Çarşamba günü barış konferansı öncesi ayrı bir görüşme yaptı.

Bu arada Rusya Suriye ‘ye insani yardım için hazırlanan güvenlik konseyi tasarısını veto etmeye hazırlanıyor.
Rus basınında yer alan haberlere göre Dışişleri Bakan Yardımcısı Gatilov, "Tasarının tüm amacı, içinde belirtilen bazı taleplerin yerine getirilmemesi durumunda askeri müdahaleye zemin hazırlamak. Bu haliyle kabul edemeyiz” dedi.
Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov da tasarıyı Suriye hükümetini suçlamayı amaçlayan tek yanlı bir girişim olarak tanımladı.

Salı günü Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande’la düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Amerika Başkanı Barack Obama ise Suriye’ye insani yardım görevlilerinin girişine kolaylık sağlayacak karar tasarısı konusunda Rusya dışında tüm Güvenlik Konseyi üyesi ülkelerinin görüş birliği içinde olduğunu söyledi.

Tasarı, yardım sevkini engelleyenlere yaptırım uygulama tehditinde bulunuyor.

Obama basın toplantısında ilk kez Suriye için diplomasinin başarısız kaldığını açıkladı ancak şu aşamada askeri çözüm olanağı görmediğini “başka yollar” arayacağını vurguladı.

STÜDYO VOA

Biden yönetimi Çin’den ithal edilen ürünlere gümrük vergilerini arttırdı - 14 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG