Erişilebilirlik

Cep Telefonları Beyin Faaliyetlerini Arttırıyor


Cep Telefonları Beyin Faaliyetlerini Arttırıyor
Cep Telefonları Beyin Faaliyetlerini Arttırıyor

Yeni bir araştırmaya göre, bir saatlik bir cep telefonu görüşmesi, kişinin beynindeki biyokimyasal faaliyeti arttırıyor. Araştırmacılar bunun iyi mi ya da kötü mü olduğu konusunda henüz kararsız. Ancak yeni bulgu cep telefonlarının güvenilirliği konusunu yeniden gündeme taşıdı.

Birçoğumuz için cep telefonsuz yaşamak düşünülemez. Sokakta görüşlerini sorduğumuz Washingtonlular şunları söyledi:

-"Telefonumu her zaman kullanıyorum."

-"Benim için cep telefonu hayat kurtarıcı."

-"Telefonsuz yaşayamam."

Cep telefonları her yerde, her zaman kullanılıyor. Cep telefonu kullanmak sağlığa zararlı olabilir mi? Cep telefonunun beyin tümörüne yol açıp açmayacağı konusunda yapılan araştırmalar sonuç vermedi. Cep telefonu şirketleri cihazların güvenli olduğunu iddia ediyor. Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün yaptığı araştırma bu tartışmaya son vermiyor ancak yeni bulgular sunuyor.

Doktor Nora Volkow ve ekibi 47 sağlıklı kişiyi bir yıl boyunca takibe aldı.

Katılımcıların sağ ve sol kulaklarına cep telefonu dayandırıldı. Telefonlardan biri aktif hale getirildi ama 50 dakika boyunca sessize alındı. Diğeri ise tamamen kapalı tutuldu. Daha sonra iki telefon da kapatıldı.

Araştırmaya katılanların beyinleri görüntülü tarama cihazlarıyla tarandı. Doktor Volkow beyin taraması testinin, çalışır durumdaki telefona yakın beyin hücrelerinde yüksek faaliyet kaydettiğini söylüyor: "Telefon antenine yakın olan sağ tarafta faaliyetlerin arttığı görüldü. Mevcut cep telefonu teknolojisinin kullandığı radyo frekanslarının seviyesi çok düşük ama yine de beyinde etkiye yol açabildikleri kesin."

Bu etki beyin hücrelerinin faaliyetinde yüzde 7’lik bir artışa eşitti. Cep telefonu antenine yakın kısımlarda hücreler şekeri enerjiye daha aktif bir şekilde çevirmeye başladı. Bu gerekli ve normal bir faaliyet. Georgetown Üniversitesi ükleer tıp uzmanı Giuseppe Esposito araştırmanın cep telefonu sinyallerinin beyni faaliyete geçirdiğinin işareti olduğunu söylüyor. Ancak asıl soru bunun zararlı olup olmadığı: "Araştırma cep telefonlarının beyne zarar verdiği iddialarını yanıtlamıyor. Sadece cep telefonlarının beyni harekete geçirdiğini kanıtlıyor."

Birçok araştırma cep telefonlarıyla beyin kanseri arasındaki potansiyel ilişkiyi araştırdı. Bazıları zararlı yan etkilerin ancak 15 yıl sonra ortaya çıkabileceğini söylüyor.

Doktor Esposito’ya göre, en iyi bilimsel araştırma, henüz yapılmış değil: "Cep telefonu kullanan toplumları takip edebileceğimiz epidomiyolojik araştırmalara ihtiyaç var. Yıllar sonra neler olacağını o zaman görebiliriz."

Uzmanlar yeni araştırmanın cep telefonlarıyla ilgili sağlık tartışmalarını yeniden gündeme getireceğini umuyor. CVase Tıp Merkezi'nden doktor Andrew Sloan şunları söylüyor: "Bu ilginç bir araştırma ve başka araştırmalara da imkan tanıyacak."

Uzmanlar yeni araştırmalar yapılmasını beklerken cep telefonlarını kulaklıkla kullanarak olası sağlık risklerini azaltabileceğimizi söylüyor. Bunun yanında konuşma süresini de kısıtlı tutmak gerekiyor.

XS
SM
MD
LG