Erişilebilirlik

Çevre Dostu Binalar İçin Yeni Standartlar


Çevre Dostu Binalar İçin Yeni Standartlar
Çevre Dostu Binalar İçin Yeni Standartlar

Bina güvenliğini sağlamak için gereken yönetmelik ve standartları geliştiren Uluslararası Yapı Kodları Konseyi, çevreyle uyumlu binalar için yeni standartları açıkladı

Bina güvenliğini sağlamak için gereken yönetmelik ve standartları geliştiren Uluslararası Yapı Kodları Konseyi, çevreyle uyumlu binalar için yeni standartları açıkladı. Konsey, mimarları ve inşaat sektöründeki diğer uzmanları biraraya getirerek çevreyle uyumlu ofis binaları inşası için gerekli standartları belirledi.

Washington’daki Ulusal Emlakçılar Birliği binası, Amerika’da çevreyle uyumlu yapıların en güzel örneği. Bina, geri dönüştürülmüş beton ve çelik kullanılarak eski bir benzin istasyonunun arazisine inşa edilmiş.

Bina, ısıyı yansıtıp güçlü yalıtımla enerji tasarrufu sağlamak amacıyla camla kaplanmış. Binanın yer kaplamaları da geri dönüştürülmüş malzemeden yapılmış.

Binanın bu şekilde inşa edilmesini gerektiren bir yasa yok. Ancak uzmanlar, bu durumun değişeceğini umuyor.

100 sayfalık Uluslararası Yeşil İnşaat Kodu belgesi, kısa süre önce yayınlandı. Ofis binalarının çevreyle uyumlu şekilde inşa edilmesini teşvik edenler ve standartları hazırlayanlar, yerel yönetimlerin bu kurallardan yararlanarak ofis binası inşaatlarıyla ilgili yeni yasalar çıkarmasını istiyor. Uluslararası Stardartlar Konseyi’nden Mike Armstrong, şunları söylüyor:

“Yeşil inşaatlara ilişkin yeni bir yasa, nasıl malzemeler kullanılacağından atık maddelerin arıtılmasına, enerji ve su tüketimine, ışıklandırma sistemlerine ve inşaat arazisine kadar, her konuda standartları belirleyebilir.”

Amaç, geleceğin ofis binalarının çevre dostu olmasını sağlamak. AGO Sttüdyoları adlı çevre yanlısı şirketten Christopher Green açıklıyor:

“Bugünden itibaren bu ülkede çevreyle uyumluluğun temelini, hazırladığımız bu standartlar oluşturacak.”

Kodun yazımı üzerinde çalışan mimar Christopher Green’e göre, çevreyle uyumun sürdürülebilir olması çok önemli.

“Binanın harcadığı enerji miktarı, binada solunan havanın kalitesi, inşaatta kullanılan malzeme türleri çevreyle uyumu sağlayan faktörler.”

Amerika’da enerjinin yüzde 40’ını binalar harcıyor. Bu miktar, ulaşım ve sanayide kullanılan enerjiden fazla. Buna yazıcı, fotokopi ve faks makinelerinde kullanılan enerji, gece açık bırakılan ışıklandırma da dahil.

Washington’daki Emlakçılar Birliği binasında yağmur suyu, çiçekleri sulamak için toplanıyor. Çalışanlar, işe bisikletle gelmeye teşvik ediliyor. Tuvaletlerdeki sifonlar bile susuz çalışıyor. Bina, Amerika’da geleceğin yapıları için güzel bir örnek olarak gösteriliyor.




STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG