Erişilebilirlik

Ceylanpınar: BDP İtirazını YSK'ya Taşıyacak


AKP'nin kazandığı açıklanan yerel seçim sonuçlarına itirazla birlikte yaşanan gerginliğin ardından, BDP Belediye Eşbaşkan adayı Esra Güler, ret almaları durumunda itirazlarını Anayasa Mahkemesi, olmazsa AİHM'e kadar götüreceklerini söyledi

Şanlıurfa’ya bağlı Ceylanpınar ilçesi, Suriye sınırıyla iç içe bir bölge.

Üç yıldır iç savaş yüzünden sınırın Suriye tarafında kanlı çatışmalar yaşanıyor. Ceylanpınar da sınıra yakınlığından dolayı vızır vızır uçuşan mermilerden, yolunu şaşıran top mermilerinden nasibini alıyor. Son üç yılda Türkiye, bu serseri kurşun ve top mermilerine Ceylanpınar’da on vatandaşını kurban verdi.

Bu kez Ceylanpınar’ı gündeme taşıyan unsur, yakındaki savaş değil, ama Türkiye’nin yerel seçimlerden sonra yaşadığı en büyük tartışmayla ilgili: Seçim sonuçlarına yapılan itirazlar.

Barış ve Demokrasi Partisi, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kazandığı açıklanan sonuçlara itiraz etti. Halk oylarının çalındığını, hatta “yakıldığını ve yırtıldığını” iddia ediyor. BDP’nin belediye eşbaşkan adayları İsmail Arslan ve Esra Güler il seçim kuruluna itirazda bulunarak yeniden seçim yapılmasını talep etti. Ama talep reddedildi.
Esra Guler
Esra Guler
İtirazlar büyüyünce Ceylanpınar karıştı. Bunun ardından polis eylem yapan halka müdahale etti. Amerika’nın Sesi Kürtçe Bölümü’nden Mutlu Çiviroğlu’nun sorularını yanıtlayan BDP Belediye Eşbaşkan adayı Esra Güler, “Seçim sonuçları açıklanmaya başladığında 3 bin 500 farkla öndeydik ve bir anda gerilemeye başladık. 754 oy farkla seçimi kaybetmiş görünüyoruz” dedi.

Esra Güler, sonraki itiraz aşamasının Yüksek Seçim Kurulu olduğunu, ret yanıtı alırlarsa Anayasa Mahkemesine başvuracaklarını, oradan da ret alırlarsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuru yapacaklarını söyledi. “Madem oy vermediysek biz niye buradayız? Halk kime oy verdiğini iyi biliyor” diyen BDP Ceylanpınar Belediye Eşbaşkan adayı Esra Güler’le söyleşiyi aşağıdaki bağlantıya tıklayarak dinleyebilirsiniz.
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:53 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG