Erişilebilirlik

'Cihatçılık Özgür Basının En Büyük Düşmanı'


Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’nun Paris’teki bürosuna düzenlenen terör saldırısının üzerinden geçen bir yıldan sonra Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün yayınladığı yeni rapora göre cihatçılık, hür basının en büyük düşmanlarından biri olmaya devam ediyor.

Merkezi Paris’te bulunan örgütün ‘Gazetecilere Karşı Cihat‘ başlığıyla yayınladığı rapor, IŞİD, El Kaide, Boko Haram ve El Şabab gibi silahlı İslamcı örgütlerin gazetecileri korkutma ve susturma çabalarını ve toplumları baskı altında tutma çabalarını özetliyor.

Geçen yıl 7 Ocak’ta Charlie Hebdo dergisinin Paris bürosunu basan Şerif ve Said Kouachi kardeşler 8’i Charlie Hebdo çalışanı olmak üzere 12 kişiyi öldürmüştü. Saldırının sorumluluğunu El Kaide’nin Arap Yarımadası’ndaki kolu üstlenmişti.

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün genel sekreteri Christophe Deloire, raporun yayınlanması üzerine yaptığı açıklamada, Charlie Hebdo saldırısının, İslamcı terör tehdidinin küreselleştiğinin kanıtı olduğunu söyledi. Deloire, çoğunlukla devlet desteği alan nefret ideolojilerine karşı çıkmadan gazetecileri ve tüm insanlığı korumanın mümkün olamayacağını belirtti. Deloire’a göre insanoğlunu gelecekte bekleyen en büyük zorluklardan biri, hür ve bağımsız basını korumak.

Gazetecileri Koruma Komitesi’nin geçtiğimiz hafta yayınladığı yıllık raporuna göreyse 2015’te 69 gazeteci öldürüldü. 69 gazetecinin 28‘inin, bir başka deyişle yüzde 40‘ının ölümünden IŞİD ve El Kaide sorumlu. 2015 yılında Suriye’den sonra en çok gazeteci öldürülen ülke, Charlie Hebdo saldırısında dokuz gazetecinin öldürüldüğü Fransa’ydı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler’in ‘basın özgürlüğü barometresi’ne göre şu anda 154 gazeteci, hapis cezası çekiyor.

Örgütün yeni raporu cihatçıların gazetecilere karşı duyduğu nefreti, basın özgürlüğünü ortadan kaldırma çabalarını ve köktendinci İslam propagandasını yayma girişimlerini de inceliyor.

Rapor, IŞİD’in gazeteciler için çıkardığı 11 emiri de içeriyor. 11 emrin ilki, hilafete bağlılık yemini. Gazetecilerin İslam ülkeleriyle ‘savaşan’ televizyon kanallarında çalışmaları yasaklanıyor ve yayınlanmadan önce tüm haberlerin IŞİD basın bürolarının onayını alması zorunluluğu getiriyor.

Emirlere karşı hareket edenleri hapsolma, kaçırılma ve cinayet riskiyle karşı karşıya.

Charlie Hebdo, bu hafta saldırıların birinci yıldönümü nedeniyle bir milyon kopya basılan özel bir sayı yayınlıyor. Derginin kapağında Allah’ı temsil eden, omuzunda otomatik silahı olan sakallı bir figür bulunuyor. Başlık ise ‘Katil Hala Kayıp.’

Öte yandan Charlie Hebdo saldırısından sağ kurtulan bir kişi, tüm terör karşıtı söylemlere rağmen, kendisinin ve derginin diğer 20 çalışanının teröristlere kafa tutma konusunda kendilerini son derece yalnız hissettiklerini söylüyor.

Derginin mali direktörü Eric Portheault, Fransız haber ajansına yaptığı açıklamada, ‘Diğerlerinin de mizah yapmasını umuyorduk. Hiçkimse bu mücadelede bizim yanımızda yer almak istemiyor çünkü yaptığımız iş tehlikeli. Mizah yaparken öldürülebilirsiniz’ dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG