Erişilebilirlik

CHP Lideri Baykal İstifa Etti


Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal, kendisine ait olduğu iddia edilen seks kasetinin yaynlanmasının ardından istifa etti

Muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal istifa etti. Baykal, kendisine ait olduğu iddia edilen bir seks kasetinin yayınlanmasından sonra istifa kararını açıkladı.

CHP lideri, kararını açıklarken görüntülerle ilgili olarak ‘komplo’ değerlendirmesinde bulundu ve bundan hükümeti sorumlu tuttu. Deniz Baykal, düzenlediği basın toplantısında hakkındaki kaset iddialarının partisinin anayasa ve rejim yolunda verdiği mücadeleyi baltalama amacıyla ortaya atıldığını da söyledi. Baykal, bu komplonun meskene tecavüz ve teknoloji yoluyla yapıldığını kaydetti.

Baykal, “bu komplonun iktidar gücü ve olanakları seferber edilmeden icra edilmesi mümkün değil” dedi.

Deniz Baykal, CHP Genel Başkanlığı’ndan istifasını açıklamak üzere düzenlediği basın toplantısında kasedin CHP’nin Anayasa ve rejim kavgası verdiği için piyasa sürüldüğünü iddia etti.

Baykal, “Bu, CHP'nin tek başına yürüttüğü demokrasiye karşı çıkan bir komplo. CHP Anayasa ve rejim kavgası vermekte olduğu için bu komplo piyasaya sürüldü. Yıllardır bekletilen bir kaset yoktur. Taze bir kaset, bir komplo imal edilmiştir. Komplo iki haftada düzenlenmiştir, tezgah günceldir” dedi.

Deniz Baykal, sözkonusu komplonun iktidar gücü ve olanakları seferber edilmeden icra edilmesi mümkün değildir diyerek iktidar partisi AKP’ye de eleştirilerini yöneltti: “Bu komplonun iktidar gücü ve olanakları seferber edilmeden icra edilmesi mümkün değil. İktidar zirvesinin bilgisi ve onayı olmadan hazırlanıp sürülmesi mümkün değil. Yapay tavırlar perde arkasındaki tezgahın suçluluğunu örtbas etmez. Ayıplayanlar bizzat ayıbı işleyenlerdir. Ana muhalefet liderine yönelik bu kadar kaba kanunsuzluk, bu kadar kaba ahlaksızlık, bugünlerin ortamında iktidarın bilgisi ve onayı olmadan gerçekleştirilemez, piyasaya sürülemez.”

Deniz Baykal, istifasını ise şu sözlerle dile getirdi: “Bu kara kampanyaya teslim olmayacağım ve bu hukuksuz ve ahlaksız komplo nedeniyle kimsenin beni sorgulamasına izin vermeyeceğim. Eğer bunun bir bedeli varsa ve bu bedel CHP Genel Başkanlığı'ndan ayrılmaksa bunu da ödemeye hazırım. Bu kaçmak anlamına gelmez. Tam tersine bu bir meydan okumadır. Bu anlayışla bugün CHP Genel Başkanlığı'ndan istifa ediyorum.”

CHP Genel Başkanlığı’ndan istifa eden Deniz Baykal’ın açıklamasının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan iktidara yöneltilen eleştirilere “Baykal'ın suçlamaları düzeysiz ve çirkindir” diyerek cevap verdi. Başbakan açıklamasında şunları söyledi “Hayretler içindeyim. Baykal'ın suçlamaları düzeysiz ve çirkindir, siyasal karalamaya dönüktür. Bunları siyasi iktidara yüklemek ahlaksız bir iftiradır. Mesnetsiz açıklamalar olayın travmasının doğurduğu bir sonuçtur. Baykal'ın iddiayı yalanlamada bulunamaması da üzüntümüzü artırmıştır."

Başbakan, ayrıca olay çıktığı andan itibaren görüntülerin engellenmesi için çaba sarf ettiklerini belirtirken, buna rağmen Deniz Baykal’ın konuyu yallanmadığına da vurgu yaptı.

Erdoğan, "CHP yöneticilerinin çarpıtma ve gündem değiştirme taktikleri de yaşanan olayın vehametini gölgelemeye yetmeyecektir. İddianın uydurma olmasını temenni ettik. Ama Baykal'ın yalanlamada bulunanamaması üzüntümüzü artırmıştır. Baykal hezeyan bataklığında debelenmektir. Bu olayların tamamen dışında olan beni ve partimi çirkin iftiralarla bu ortamına çekemez. İyi niyetimizi göreceğine, çaresizliğini bizim üzerimizden gidermek istiyor. Eğer ellerinde bu olayın perde arkasıyla ilgili somut duyum varsa, kamuoyu ve savcılarla paylaşsınlar. Herkesi sağduyulu olmaya davet ediyorum" dedi.

Gelişmelerin ardından CHP Merkez Yönetim Kurulu acil olarak toplantılar. Toplantının ardından CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek şu açıklamayı yaptı: “CHP MYK istifa eden Baykal'ın yerine vekalet edecek isim üzerinde uzlaştı. 22 - 23 Mayıs'ta yapılacak büyük kurultaya kadar Baykal'ın yerine vekalet edecek isim olarak CHP Kocaeli Milletvekili Cevdet Selvi'de karar kılındı. Selvi, partiyi kurultay tarihine kadar vekaleten yönetecek.”

Bu arada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, CHP Genel Başkanlığından istifa eden Deniz Baykal'ı arayarak, "olup bitenlerden duyduğu üzüntüyü" ifade ettiği bildirildi. CHP sözcüsü Mustafa Özyürek’in açıklamalarından da anlaşıldığı gibi 22-23 Mayıs tarihlerinde yapılacak CHP kurultayına kadar Genel başkanlığa Cevdet Selvi vekalet edecek.

İlgili bağlantılar

STÜDYO VOA

ABD'den İsrail'e 1 milyar dolarlık silah yardımı planı - 15 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG