Erişilebilirlik

CHP Liderine Kurşunlu Tehdit


Türkiye’de artan terör olayları siyasetteki gerilimi sokağa taşıdı. Dün İstanbul Vezneciler’deki terör saldırısında hayatını kaybeden polis memurları Gökhan Topçu ve Kadir Cihan Karagözlü’nün Fatih Camii’ndeki cenaze töreninde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu protesto edildi. Kılıçdaroğlu’nu protesto eden gruptan bir kişi CHP liderinin arkasından boş bir mermi kovanı attı.

Aslında Fatih Camii’ndeki provokasyon, CHP lideri gelmeden başladı. Ana muhalefet partisi liderinin cenazeye gönderdiği çelengin üzerindeki yazı bir grup tarafından söküldü ardından yazı yerine iliştirilse de bir kişi çelengi parçaladı. Camide bulunan CHP’liler de olaya müdahil olunca boş bir musalla taşına çıkan İstanbul Emniyet Müdürü kalabalığı kısa süreliğine de olsa sakinleştirdi.

Kılıçdaroğlu’na sözlü sataşma

Ancak Kılıçdaroğlu’nun camiye girişinde protestolar bir kez daha başladı. CHP lideri ve yanındakilere cemaatten bazı kişiler, “burası Müslüman mahallesi, Müslüman cenazesinde ne işiniz var?”, “Rum çocukları, terörist destekçileri” sözleriyle sözlü sataşmada bulundular.

Kılıçdaroğlu protestolara aldırış etmeden Başbakan Binali Yıldırım, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Çalışma Bakanı Süleyman Soylu, Spor Bakanı Çağatay Kılıç ve 11.Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yanında saf tuttu. Cenaze namazı sırasında protestolar sona ererken, Kılıçdaroğlu namaz sonrası camiden ayrılırken yeniden başladı.

Protestocularla CHP’liler arasında yer yer gerilim yaşanırken CHP liderine boş bir mermi kovanı atan bir kişi gözaltına alındı. Bu kişinin cenaze namazından önce Başbakan Binali Yıldırım'la konuşurken gösteren bir fotoğraf sosyal medyada tartışma yarattı.

Polis daha sonra protestolara katılanlardan üç kişiyi daha Emniyet'e götürerek ifadelerini aldı.

Kılıçdaroğlu Emniyet tarafında “Cenaze törenine katılmayın” diye uyarılmış

Saldırı sonrası konuşan CHP lideri, emniyetin maruz kaldığı saldırıdan haberdar olduğunu ima etti.

“Önce ‘cenaze törenine katılmayın’ diye uyardılar. Niye katılmayacağız? Sizi taşlayabilirler, yumurta atabilirler. Eğer bir şehit varsa onun cenaze törenine katılmak benim namus borcumdur. Öyle yumurta atılacak, taş atılacak, birisi 'Niye buraya geldiniz?' diye bağıracak ve ben ona pabuç bırakacağım. Bırakmam arkadaşlar bırakmam.”

Kılıçdaroğlu: Saldırı Emniyet’in koordinasyonunda gerçekleşti

Kılıçdaroğlu bu sözlerini daha da ileri götürdü saldırının Emniyet’in koordinasyonunda gerçekleştiğini iddia etti.

“Ayıp olan nokta şu. Bir kişi cumhurbaşkanının, başbakanın, içişleri bakanının önünden geçecek, gelecek benim önümden geçerken bana bu kurşunu atacak. Beni ölümle tehdit edecek sözde. Onun feriştahı gelse inandığım yoldan beni döndüremez. Beni üzen nokta bütün bu olayların emniyetin gözü önünde hatta bir anlamda onun koordinasyonunda gerçekleşmiş olmasıdır."

Yaşananlardan büyük rahatsızlık duyan Kılıçdaroğlu bundan sonra Emniyet'in aldığı güvenlikle yetinmeyeceklerini açıkladı. Ana muhalefet partisi lideri, "bize kendi emniyetinizi kendiniz alın diyorlar. Göreceksiniz bundan sonra kendi emniyetimizi kendimiz alacağız. Bir ölür bin geliriz hiç kimse bizi yıldıramaz" dedi.

“Cami avlusunda siyaset yapılmaz”

CHP lideri saldırının örgütlü bir şekilde gerçekleştirildiği görüşünde.

"Cemaate özellikle buradan saygılarımı ve hürmetlerimi sunmak istiyorum. Cemaat son derece saygılı bir şekilde namazı eda etmiştir. Ama aralarına katılan 5-6 kişi özellikle provokasyon yapıyor. Bağırıyor. Cemaati tahrik etmeye çalışıyor. Camide siyaset yapılmaz arkadaşlar. Caminin avlusunda siyaset yapılmaz.”

CHP’liler Kılıçdaroğlu’na atılan mermiyi tutanakla polise teslim etti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG