Erişilebilirlik

CHP Seçime Yeni İmajla Giriyor


Kemal Kılıçdaroğlu
Kemal Kılıçdaroğlu

Adalet ve Kalkınma Partisi 12 Haziran seçimlerinde yeniden güç kazanmış bir muhalefetle karşı karşıya. Cumhuriyet Halk Partisi yeni lideriyle yön değiştirerek devletçi parti görünümünü bıraktı ve demokrasi savunucusu bir parti kimliği takındı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Salı günü binlerce kişi tarafından çoşkuyla karşılandığı Diyarbakır mitinginde partisinin yeni kimliğini vurguladı.

Kılıçdaroğlu’nun Güneydoğu’yu ziyareti bile başlı başına bir siyasi devrim. Geçen seçim kampanyasında eski Genel Başkan Deniz Baykal, bölgeye ayak basmamış ve Kürtlere daha çok hak tanıma çağrılarını yanıtsız bırakmıştı.

Ancak Kılıçdaroğlu liderliğinde CHP şimdi ülkedeki Kürt azınlığın eğitim, daha çok özerlik ve seçim reformu gibi ana talepleri benimsiyor.

İstanbul’da Kürtlerin gittiği bir kahvede Kılıçdaroğlu’nun konuşması yakından izlendi. İzleciyilerden biri Kılıçdaroğlu’nun Diyarbakır konuşmasını memnunlukla karşılarken yine de ihtiyatlı bir tutum takınıyor

Kahvedeki bir izleyici ise CHP liderinin konuşması hakkında daha kuşkulu bir yaklaşım sergiliyor.

Siyasi bilimci Cengiz Aktar da CHP’deki değişimi ihtiyatla karşıladığını ancak bunu önemli bir adım olarak gördüğünü söylüyor. İçinde hala çeşitli seslerin çıktığı, Kürt sorununa çağdaş çözüm getirilmesine şiddetle karşı çıkanların bulunduğu bir partide bu tür adımların önemli olduğunu belirten Aktar, CHP Kürt sorununda tutum değiştirirken AK Parti’nin aksi yönde adım atmasına dikkat çekiyor.

Atatürk tarafından kurulan CHP, uzun yıllar devlet partisi olarak tanındı. Ama CHP yeni edindiği demokratik haklar savunucusu kimliğini güçlendirmek için geçen hafta sonu sadece Kürtler değil adli düzende de reformlar öneren ayrıntılı bir demokratik reform bildirisi açıkladı.

Milliyet gazetesi yazarlarından Semih İdiz, bu tür reformların Türk toplumunun geniş bir kesiminde CHP’ye oy toplayabileceği görüşünde. Birçok kişinin oy verebileceği bir parti aradığını vurgulayan İdiz, özellikle hafifçe sosyal demokrat çizgideki seçmenlerin bugüne kadar istedikleri bir parti bulamadığını söylüyor.

Ancak CHP eski görünümünü silmede hala güçlük çekiyor. Gözlemciler, Kılıçdaroğlu’nun özellikle ekonomik durumun iyi olduğu bir dönemde Başbakan Erdoğan’ın kamuoyu yoklamalarında rakiplere karşı sağladığı büyük farkı kapatmak için epey zorlanacağı uyarısında bulunuyor.

Kemal Kılıçdaroğlu
XS
SM
MD
LG