Erişilebilirlik

CHP’li Urla Belediye Başkanı FETÖ’den Tutuklandı


CHP'li Urla Belediye Başkanı FETÖ'den Tutuklandı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00

31 Mart seçimlerinde CHP’den Urla Belediye Başkanı seçilen İbrahim Burak Oğuz, hakkında yürütülen bir soruşturma nedeniyle adliyeye çağrıldı. Polis nezaretinde adliyeye giden Başkan Oğuz, savcının sorgulamasının ardından tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Oğuz, Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) üst düzey yöneticileri ile telefonda irtibat kurduğu gerekçesiyle tutuklandı. Oğuz, Buca Kırıklar Cezaevi'ne gönderildi.

Oğuz, tutuklanmadan hemen önce sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak şunları söyledi: "Bu yola çıkarken “Kendimi ve Ailemi sizlere emanet ediyorum” demiştim. Ailem önce Allah’a sonra sizlere emanet. Vatanım, Bayrağım, Cumhuriyetim ve Mustafa Kemal Atatürk hepimize emanet. Biraz beni özleyeceksiniz ama ben sizleri çok özleyeceğim. Kalın sağlıcakla..."

CHP: Tutuklama kararına itiraz edeceğiz

Olayın ardından CHP İzmir İl Başkanlığı’nda, milletvekilleri, belediye başkanları, ilçe başkanları ve il yöneticilerinin katılımıyla bir basın açıklaması yapıldı. CHP İzmir İl Başkanı Yücel, Urla Belediye başkanının yanında olduklarını ifade ederek, en kısa sürede tutuklama kararına itiraz edeceklerini söyledi.

Yücel’e, CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan, Urla İlçe Başkanı Hakan Özbadur ve İzmir Büyükşehir Belediye başkan Vekili Mustafa Özuslu eşlik etti.

Tuncay Özkan'dan Urla Belediye Başkanı'nın Tutuklanmasına Tepki
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

Kısıtlama kararı olduğundan, dosya içeriği ile ilgili bilgi veremeyeceklerini söyleyen Yücel, “Bildiğiniz üzere dün akşam gece saatlerinde Urla Belediye Başkanımız Burak Oğuz Tutuklanmıştır. 16 Aralık’ta İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na ifadeye çağrılmıştır. Kendisi de avukatıyla beraber giderek ifade vermiştir. FETO/PYD üyesi olmakla suçlanarak Sulh Ceza Mahkemesi’nce tutuklanmıştır. Kısıtlama kararı olduğu için bizim bilgi vermemiz mümkün değildir. Hukuki süreç devam ediyor. Anayasamızın 38’inci maddesine göre, suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar kimse suçlu sayılmaz. Yine Anayasamıza göre, tutuksuz yargılanma asıldır. Sayın Burak Oğuz 31 Mart yerel seçimlerinde yüzde 67,5 gibi rekor bir oyla belediye başkanı seçildi. Halkın seçtiği kamu görevi yapan bir kişinin savcılık makamınca ifadeye davet edilip, kendi avukatıyla gidip ifadesini vermesinden sonra tutuklanması hukuku, vicdanları ve Urlalı hemşerilerimizi yaralamıştır." dedi.

“Tutuklama kararı, demokrasiye darbedir”

Yücel sözlerine şöyle devam etti: "Ceza kanunumuzun 100’üncü maddesine göre tutuklama kararının verilebilmesi için her şeyden önce kuvvetli suç şüphesinin bulunması gerekir. Kuvvetli suç şüphesinin yanında, kaçma şüphesi, delil karartama ya da yok etme gibi sebeplerin bir arada bulunması gerekiyor. Somut olayda bu koşulların hiçbiri mevcut değil. Seçilmiş bir belediye başkanına yönelik bir soruşturma var, Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ifade çağrısı var. Belediye başkanımızın kendi avukatıyla ifadesini vermesi söz konusu. Ardından verilen bir tutuklama kararı var. Bu şekilde bir tutuklama kararı; demokrasiye darbedir. CHP geçmişte yol yürüyüp çıkarları çatışınca yolları ayrılanlar gibi değil, geçmişte, gelecekte FETÖ’nün karşısında olan ve mücadele eden bir partidir. Bu olaydan siyasi bir manevrayla kendilerine hareket alanı yaratmak isteyenlere bu fırsatı vermeyeceğiz. Belediye başkanımızın yanındayız. Süreci takip ediyoruz. Hukukçularımız gerekeni yapacaklardır. En kısa sürede tutuklama kararına itiraz edeceğiz. Başkanımızın aklanacağına ve özgürlüğüne kavuşacağına inanıyoruz.”

“Haksız, hukuksuz, politik bir saldırıyla karşı karşıyayız”

CHP İl Başkanlığı’ndaki açıklamanın ardından parti yöneticileri, milletvekilleri ve belediye başkanları Urla’ya geçti. Urla Belediyesi’nin önünde toplanan kalabalığa seslenen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, “Urla Belediyemize karşı haksız, hukuksuz, politik bir saldırı ile karşı karşıyayız. Belediye başkanı arkadaşımız bu saldırı sonucu tutuklanmıştır. Kendisinin suçsuz olduğuna inancımız tamdır. Urla’nın hakkını, belediye başkanımızın hakkını Fethullahçı Terör Örgütü’nün yuvası haline gelmiş olan politik kişilere ve kurumlara asla yedirmeyeceğiz. Sizlere söz veriyoruz" dedi.

Konuşması zaman zaman “hak, hukuk, adalet” sloganıyla kesilen Özkan “Urla’nın hakkını, belediye başkanımızın hakkını Fethullahçı Terör Örgütü’nün yuvası haline gelmiş olan politik kişilere ve kurumlara asla yedirmeyeceğiz. Sizlere söz veriyoruz. Burası İzmir ve İzmir Mustafa Kemal’in kalesi olarak kalmaya devam edecektir. Bizim toprağımızda ayrık otu bitmez. Biz, ayrık otunun yaşamasına izin vermeyiz. Bizim toprağımızda Fethullahçı Örgütler yaşamaz. Bu iftiraları iade ederiz. Ancak şunu unutmasınlar: Gün gelecek devran dönecek, Fethullah’ı destekleyenler hesap verecek” diye konuştu.

Açıklamanın ardından Belediye’nin Meclis Salonunda kısa bir roplantı yapan CHP’liler, CHP Urla İlçe Başkanlığı’nı ziyaret etti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG