Erişilebilirlik

CHP’de Kıyasıya Parti Meclisi Mücadelesi


CHP Kurultayi 2
CHP Kurultayi 2

Türkiye’de ana muhalefet partisi CHP, 2019 yılındaki Cumhurbaşkanlığı Seçimi sonrasında Başkanlık Sistemi’ne tamamiyle geçiş arifesinde parti içi yarış sancısı yaşıyor ve Parti Meclisi (PM) için 488 aday mücadele ediyor.

CHP 36. Olağan Kurultayı, Cumartesi günkü genel başkanlık seçiminde Kemal Kılıçdaroğlu’nun koltuğunu korumasının ardından Pazar günü partideki en önemli yönetim organı olan PM seçimi ile devam ediyor. Kurultay ilk gün bin küsur isim PM adayı olarak geçiyordu ancak Pazar günü sayı ilk önce 600 civarına düştü sonrasında gruplaşmalar nedeniyle adaylıktan çekilenler oldu. Saat 18.30’da Kurultay Divan Başkanlığı’na ulaştığı açıklanan ve kesinleşen çarşaf listede 488 isim aday olarak yer aldı. Şimdi 488 aday, PM’deki 52 koltuk için yarışacak.

CHP PM 60 kişiden oluşuyor ancak içerisinde 8 kişilik kontenjan Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu’na ayrılıyor. CHP Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu içinse bizzat Genel Başkan yani Kılıçdaroğlu tarafından belirlenmiş 12 kişilik listeden 8 kişi delegeler tarafından seçiliyor. Dolayısıyla çarşaf listedeki adaylar, PM’de 52 koltuk için mücadele veriyor.

CHP Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) ise 15 kişiden oluşuyor. Pazar günü YDK içinse 108 kişi aday oldu.

CHP Tüzüğü uyarınca PM seçimi tamamlandıktan sonra Genel Başkan, PM üyeleri içerisinden Merkez Yönetim Kurulu (MYK) seçimini gerçekleştiriyor.

PM dolayısıyla CHP’de söz sahibi olabilmek adına kurultayda belirli siyasi görüşteki isimler ayrı listeler oluşturuyor. Saat 18.30 itibariyle kurultaya ev sahipliği yapan Ankara Arena Spor Salonu’nda en az 6 liste ellerde dolaşıyor. Bu listelerden birisi “anahtar liste” olarak adlandırılıyor ve Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun PM ve YDK’da görmek istediği isimleri sıraladığı liste kabul ediliyor.

Kılıçdaroğlu’nun listesinde kimler var, kimler yok?

Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinde mevcut MYK üyesi olan isimlerden Yasemin Öney Cankurtaran ve Kemal Oktay Sındır, kendileri PM’ye aday olmayarak yönetimden çekilme kararı aldı. Ancak mevcut MYK üyeleri Zeynep Altınok ve Erdal Aksünger ise anahtar listeye alınmadı.

Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinde, son olarak “Gelecek için Biz” bildirgesini hazırlayarak parti içi yenilenme çağrısı yapan isimlerden Selin Sayek Böke’ye yer vermesi dikkat çekti. Böylece Kılıçdaroğlu, listesinde 22 milletvekiline yer verdi.

Mevcut MYK ve PM üyesi Lale Karabıyık ise, Kılıçdaroğlu’nun kontenjan listesi olan Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu için 12 kişilik listede yer buldu. Platform listesinde ayrıca Profesör Zeki Kılıçarslan (CHP PM üyesi), Doç. Dr. Sibel Özdemir (CHP İstanbul Milletvekili - PM üyesi), Profesör Burhan Şenatalar (CHP PM üyesi), Profesör Yüksel Taşkın (OHAL kapsamında KHK ile ihraç edilen akademisyen), Profesör Fethi Açıkel (Kılıçdaroğlu’nun Danışmanı – A.Ü. öğretim üyesi), Sanatçı Onur Akın, Profesör Ayşe Eser Tanışoğlu (24. Dönem CHP Milletvekili), Murat Emir (CHP Ankara Milletvekili), Doç. Dr. Yunus Emre (İstanbul Kültür Üniversitesi öğretim üyesi), Profesör Ali Rıza Erbay (CHP PM üyesi) ve Ömer Fethi Gürer (CHP Niğde Milletvekili) bulunuyor. Bu isimlerden Şenatalar, 2014’teki kurultay sonrasında Genel Başkan Yardımcılığı’na getirilmiş ancak sonrası istifa ederek sadece PM üyeliği görevini sürdürmüştü.

Platform listesi itibariyle mevcut PM üyelerinden 6’sı, Kılıçdaroğlu’nun kontenjan listesine girdi.

CHP Dış İlişkiler’de Yılmaz dönemi sona mı eriyor?

Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinde, Emekli Büyükelçi Ünal Çeviköz’e yer vermesi nedeniyle mevcut MYK’da Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz’ın kenara itilmesi gündeme geldi. Yılmaz da, anahtar listede gösterildi. Ancak iddiaya göre, çarşaf listede delegeler tarafından Yılmaz’ın üstü çizilerek Çeviköz’ün PM üyeliğine seçileceği gündemde.

Öztürk Yılmaz, son dönemde AKP’li Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun bizzat hedefindeydi. Diplomat iken Yılmaz, Irak’ta terör örgütü IŞİD tarafından Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’nda rehin alınmış sonrasında serbest kalışıyla birlikte Duşanbe (Tacikistan) Büyükelçi olarak atandığı günlerde Dışişleri Bakanlığı’ndan istifa ederek CHP’de siyasete atılmıştı. Kılıçdaroğlu, Yılmaz’ı CHP’ye davet etmiş ve 1 Kasım 2015’teki genel seçimde Ardahan Milletvekili olarak parlamentoya girmesini sağlamıştı.

CHP’de Kıyasıya Parti Meclisi Mücadelesi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Muhalefet de listeler oluşturdu

Kurultayda ilk gün Kılıçdaroğlu karşısında genel başkanlığını kaybeden Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin ise, “Umudum” adı altında PM listesi hazırladığı ifade edildi. Büyükelçi Çeviköz’ün, İnce’nin listesinde yer aldığı da görüldü. İnce’nin listesinde gazeteci kökenli vekiller Mustafa Balbay ile Tuncay Özkan da yer alıyor.

Ayrıca CHP milletvekilleri ve mevcut PM üyeleri Selin Sayek Böke ile İlhan Cihaner’in ise, “Sol Cesaret” adı altında liste oluşumuna gittiği öğrenildi.

CHP Kurultayı’ndan notlar…

- Gazeteci kökenli, tutuklu milletvekili Enis Berberoğlu’nun, PM’ye “Onur Üyesi” yapılması Cumartesi gündemdeydi. Berberoğlu için imza toplanması amacıyla da koridorda özel bölüm oluşturulmuştu. Ancak Pazar günü kıyasıya PM rekabeti nedeniyle Berberoğlu’nun afişi kapatıldı ve başka PM adaylarınca tanıtım masasına dönüştürüldüğü görüldü.

- CHP PM’ye aday olan isimlerce hazırlanan broşürler, kartlar, afişler nedeniyle Ankara Arena Spor Salonu’nun her köşesinde kağıttan çöp yığınları oluştu. Görsel olarak salon içerisi çok renkli gözükmekle birlikte ilerleyen saatlerde kirlilik salona hakim oldu.

- CHP Genel Başkanlığı için Cumartesi günü iki isim arasında seçim yapan delegeler açısından ise en zorlayıcı dakikalar ikinci gün yaşanıyor. Delegeler Cumartesi geceden beri PM’ye aday isimler tarafından telefon veya yüz yüze iletişim girişimleriyle hedefteydi. Pazar günü salon içerisinde boynunda yaka kartında “delege” yazılı kişiler, CHP’lilerce her adımda propaganda girişimlerine maruz kaldı. Salona girişteki bölümlerde adeta Türkiye’nin otogarlarındaki otobüs firması tanıtımcılarını anımsatan sahneler vardı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG