Erişilebilirlik

Christine Lagarde’ın Yükselişi


Christine Lagarde’ın Yükselişi
Christine Lagarde’ın Yükselişi

Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde, bu hafta Uluslararası Para Fonu’nun 70 yıllık tarihinde ilk kadın başkan oldu. Lagarde, tecavüz suçlamasından tutuklanan ve yargı süreci halen devam eden vatandaşı ve kendisi gibi IMF başkanlığından önce Fransa maliye bakanlığını yürütmüş Dominique Strauss-Kahn’ın yerine bu göreve geldi.

Gelişmekte olan ülkelerin itirazlarına rağmen, Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde, IMF başkanı seçildi. Meksika Merkez Bankası Başkanı ve Lagarde’ın baş rakibi Agustin Carstens, 187 üyeli uluslar arası para fonunun değişen küresel ekonomik düzeni yansıtması gerektiğini savundu.

Ancak, 55 yaşındaki hukukçu Lagarde, Brezilya’dan Çin’e farklı başkentlere giderek destek aradı: "Dünyanın dört bir yanını gezdim ve özellikle gelişmekte olan piyasaların temsilcilerin de destek istedim. O ülkelere vizyonumu anlattım, IMF’nin nasıl ilerlemesi gerektiğini düşündüğümü anlattım."

O ziyaretler neticesinde Amerika, Rusya, Çin ve Avrupa ülkeleri Lagarde’a destek verdi. Lagarde’ın başkanlığı bazı ülkelerde tepki toplayabilir, ancak Brookings Enstitüsü uzmanı Domenico Lombardi, Avrupa’daki borç krizi göz önünde bulundurulduğunda Lagarde’ın uzmanlığının ve tecrübesinin önemli bir avantaj olduğunu vurguladı: “Bu kararın alınmasındaki önemli etkenlerden biri de şu: Lagarde bir Avrupalı olarak ve Euro kullanan önemli bir ülkenin temsilcisi olarak Avrupalı bakanlara daha etkili bir şekilde baskı yapabilir, kriz konusunda daha ciddi önlemler alınmasını sağlayabilir.

Lagarde, Asya ve Afrika’daki gelişmekte olan piyasaları da kararlılıkla savunacağını söylüyor. Ekonomist Gustavo Bagattini, Lagarde’ın geçmişne dikkati çekerek bu görev için en iyi aday olduğunu düşünüyor: “Lagarde’ın iyi bir başkan olacağı konusunda kuşku yok. Tecrübeli bir isim. Mevcut krizle yakından ilgileniyor. Ayrıca geçmişteki başkanların profiline de uyuyor.”

Lagarde, Yunanistan, İrlanda ve Portekiz gibi ülkelere hazırlanan kurtarma paketleri için IMF ve Avrupa Birliği kaynaklarının birleştirilmesiyle sonuçlanan müzakereleri yönetiyordu. Lagarde, 70 yıl önce kurulan IMF’nin ilk kadın başkanı oluyor.


XS
SM
MD
LG