Erişilebilirlik

CIA Başkanı ve ABD’nin Ortadoğu Koordinatörü ateşkes gündemiyle Katar ve Mısır’da temaslarda bulunuyor


İsrail Gazze’nin merkezinde yeni bir operasyon başlattığını açıkladı.
İsrail Gazze’nin merkezinde yeni bir operasyon başlattığını açıkladı.

CIA Başkanı William Burns ve Beyaz Saray Ortadoğu Koordinatörü Brett McGurk Gazze’de üç aşamalı ateşkes teklifi konusunda Katar ve Mısır’da temaslarda bulundu.

William Burns, Hamas ile İsrail arasındaki müzakerelerde arabulucu olan ve Hamas’la bu süreçte teması sağlayan Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman El Tani ile Doha’da görüştü.

New York Times’a adını vermemek koşuluyla konuşan bir yetkili, CIA Başkanı’nın Mısır’ın Genel İstihbarat Servisi Başkanı Abbas Kamel ile görüştüğünü belirtti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD Başkanı Joe Biden’la Fransa’ya giderken uçakta basın mensuplarının ateşkes planının hayata geçmesine yönelik çabalara ilişkin sorularını yanıtladı.

Sullivan, İsrail’in Hamas’a Katar üzerinden iletilen teklife ilişkin duruşuyla ilgili bir şüphelerinin olmadığını; topun Hamas’ta olduğunu yineledi.

Hamas, İsrail’in kalıcı ateşkes ve Gazze’den tam bir çekilme konusunda taahhüt vermemesi halinde herhangi bir anlaşmayı kabul etmeyeceğini belirtmiş; İsrail ise “Hamas ortadan kaldırılana kadar böyle bir adım atamayacağını” belirtmişti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, “Hamas’ın yanıtı bekleniyor. Medyada pek çok haber görebilirsiniz. Katar ile her gün değil her saat irtibattayız. İsrail’in pozisyonuna ilişkin bir şüphemiz yok. Mesele Hamas’ın ne yapacağı. Katar Başbakanı ile istişare içindeyiz. Kendisinin Hamas ile yoğun görüşmeleri oldu” dedi.

Reuters’ın bir haberine göre Katar, İsrail’in plana ilişkin hükümetin tamamını temsil eden açık bir duruş göstermesi gerektiğini belirtti.

Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye ise yaptığı yazılı açıklamada, “savaşın tamamen sona ermesi, İsrail’in Gazze’den tamamen çekilmesi ve İsrailli rehineler ve Filistinli mahkumlar takasına dayanan her ateşkes anlaşmasına ciddi ve olumlu bakacaklarını” belirtti.

Gazze’de yeni bombardıman

İsrail ise Gazze’nin merkezinde Hamas’a karşı yeni bir askeri operasyon başlattığını açıkladı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre, Gazze’de Hamas’a ait askeri hedefler havadan vurulurken, kara birlikleri de Gazze’de mülteci yerleşimlerinin bulunduğu El Bureyş bölgesinde “istihbaratın yönlendirmesiyle odaklanmış bir şekilde” faaliyet gösteriyor.

Hamas’ın yönettiği Gazze’de bulunan Filistinli sağlık ekipleriyse, Salı gününden bu yana İsrail’in hava saldırılarında en az 44 Filistinli’nin öldüğünü belirtti.

İsrail medyasında yer alan haberlere göre Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hamas ile rehinelerin serbest kalmasına yönelik görüşmelerin “yalnızca ateş altında” yapılabileceğini söyledi.

ABD Temsilciler Meclisi ICC’ye yaptırım öngören tasarıyı kabul etti

Merkezi Lahey’de bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) aralarında İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın da olduğu İsrailli yetkililer hakkında yakalama emri çıkarılması talebinde bulunmuştu.

ABD Kongresi’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi, mahkeme yetkililerine yaptırım öngören ve Cumhuriyetçiler tarafından kaleme alınan bir karar tasarısını kabul etti.

Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nde sözkonusu tasarı, 155’e karşı 247 oyla kabul edildi. 42 Demokrat Kongre üyesi de tasarıya destek verdi.

ABD Kongresi’ndeki Cumhuriyetçiler ise karara tepki göstererek Uluslararası Ceza Mahkemesi yetkililerine yaptırım uygulanması çağrısında bulunmuştu.

Beyaz Saray ise Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin İsrailli yetkililerle ilgili attığı bu adıma tepki göstermekle birlikte mahkemeye ya da mahkeme yetkililerine yaptırımın doğru bir yaklaşım olmadığını belirtmişti.

Forum

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG