Erişilebilirlik

CIA: 'IŞİD'in En Az 20 Bin Militanı Var'


Amerikan istihbaratı, IŞİD’in Irak ve Suriye’de 20 ila 31 bin 500 arasında militana sahip olduğunu bildirdi.

Merkezi İstihbarat Dairesi (CIA) sözcüsü, İslam Devleti militanlarının sayısının önceden tahmin edilen 10 bin rakamının çok üzerinde olduğunu belirtti.

Sözcü, yeni tahminlerin IŞİD’e Haziran ayından bu yana katılımın daha yüksek olduğunu gösterdiğini belirtti. Haziran’da Musul’u ele geçiren örgüt, ardından Irak ve Suriye’de kontrol ettiği topraklarda halifelik ilan etmişti.

Dün 10 Arap ülkesi, Amerika’nın İŞİD militanlarına karşı koordineli mücadele verme planı konusunda anlaştı. Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerinin yanı sıra, Mısır, Irak, Ürdün ve Lübnan, terör tehdidine karşı birlik mesajı verdi.

IŞİD’le mücadele stratejisi, önceki gün Başkan Barack Obama tarafından açıklanmıştı. Plan çerçevesinde, IŞİD’le askeri mücadele dışında örgüte katılımın engellenmesi ve örgütün ilerleyişinden dolayı evlerini terk etmek zorunda kalan sivillere insani yardımların arttırılması öngörülüyor.

Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde yapılan toplantıda, Amerika’nın bölgedeki müttefikleri “IŞİD ile mücadelede kendi paylarına düşeni yerine getirme ve askeri müdahalenin birçok cephesine katılma sözü” bildirdi.

Toplantıya Türk dışişleri bakanı Mevlut Çavuşoğlu da katıldı ancak ortak bildiriyi imzalamadı.

IŞİD’e koalisyon oluşturma çabaları çerçevesinde bölge temaslarda bulunan Kerry bugün Türkiye’yi ziyaret edecek.

‘Türkiye’nin hassasiyetleri var’

Amerika’nın Sesi muhabiri Scott Stearns’ın sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Kerry, Türkiye’nin Suriye’yle uzun bir sınıra sahip olduğunu ve bu sınırdan çok sayıda yabancı savaşçının IŞİD’e katılmak üzere geçtiğini hatırlattı. “Türkiye’nin oynayacağı rol konusunda konuşulacak çok konu olduğunu” kaydeden Kerry, Türkiye’nin “acil hassasiyetlerini” anladığını ve bu konuda düşünceli olduklarını belirtti. Kerry, “Oturacak ve önümüzdeki yolu görüşeceğiz” diye konuştu.

Üst düzeyde bir ABD dışişleri yetkilisi koalisyonun, hava saldırıları için bölgede daha fazla askeri üsse ve uçuş iznine ihtiyaç duyabileceğini söyledi.

Ankara’nın ortak bildiriyi imzalamamasını değerlendiren Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest, 49 Türk rehinenin IŞİD’in elinde olduğuna dikkati çekerek, IŞİD’le mücadele çabalarına yapacakları katkıya “Türklerin kendilerinin karar vereceğini” söyledi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marie Harf da, bu konuda benzer bir açıklamada bulundu. Harf, her ülkenin ne yapacağına ve neye imza atacağına kendisinin karar vereceğini, ama Türkiye’nin terörle mücadelede yakın bir ortak olmaya devam ettiğini açıkladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG