Erişilebilirlik

CIA İranlı Fizikçiye 5 Milyon Dolar Ödedi mi?


Geçen yıl Arabistan'da umre ziyareti sırasında Amerikan ajanları tarafından kaçırıldığını öne süren Şehram Emiri ülkesine döndü.

Emiri, Tahran havaalanında yetkililer, eşi, 7 yaşındaki oğlu ve kalabalık bir halk kitlesi tarafından karşılandı.

Geçen yıl Suudi Arabistan’da ortadan kaybolan nükleer fizikçi, daha sonra Amerika’da ortaya çıkmıştı. Önce silah zoruyla kaçırıldığını, daha sonra eğitim için kendi rızasıyla geldiğini, son olarak da Amerika’da zorla tutulduğunu iddia eden Şehram Emiri, önceki gün Washington’daki Pakistan Büyükelçiliği’ne sığınmıştı.

30 yaşındaki nükleer fizikçi, havaalanında yaptığı açıklamada, Amerika’da çok ağır fiziksel ve psikolojik işkenceye maruz kaldığını öne sürdü.

Washington, Şahram Emiri'nin kaçırıldığı iddiasını reddediyor Amerika’ya kendi rızasıyla geldiğini ve kaldığını ileri sürüyor.

Bu arada Washington Post gazetesi Amerika Merkezi İstihbarat Dairesi’nin İran’ın nükleer silah programı konusunda sağladığı bilgi için Emiri’ye 5 milyon dolar ödendiğini yazdı.

Habere göre, Emiri, muhtemelen geride bıraktığı eşi ve çocuğuna zarar verileceği kaygısıyla CIA ile işbirliği yapmaktan vazgeçip geri döndü.

CIA’in 5 milyon doları geri istemeyeceği ancak Emiri’nin içinde bulunduğu koşullardan ötürü parayı çekmesinin çok zor olacağını tahmin ettiği öğrenildi.

XS
SM
MD
LG