Erişilebilirlik

Çin ABD Topraklarında Polis Merkezleri mi İşletiyor?


FBI Başkanı Christoper Wray
FBI Başkanı Christoper Wray

FBI Başkanı Christopher Wray'in dün Senato oturumunda verdiği ifadede Çin'in etki operasyonları kapsamında ABD topraklarında izinsiz polis merkezleri işlettiği iddiasına Pekin'den yanıt geldi.

Çin'in Washington Büyükelçiliği ABD'de gönüllüler tarafından işletilen sahaların varlığını doğruladı ancak bunların "polis istasyonu" ya da "polis hizmet merkezi" olmadığını belirtti.

Büyükelçilik Sözcüsü Liu Pengyu, Reuters haber ajansına gönderdiği elektronik postada "Sürücü ehliyetlerini yenilemek ve bu amaçla yapılan sağlık kontrolu için çevrimiçi hizmet platformuna erişme konusunda yardıma ihtiyacı olan denizaşırı Çin vatandaşlarına yardımcı oluyorlar" ifadelerini kullandı.

Liu, bunların Çin'den gelen polis personeli olmadığını söyledi ve "ABD tarafı bu konuyu temelsiz şekilde gündeme getirmekten vazgeçmeli" dedi.

Çin Büyükelçiliği bu sahaların bir listesini isteyen Reuters'a henüz yanıt vermedi. FBI da Başkan Wray'in Senato'daki açıklamalarının ötesinde yorum yapmayı reddetti.

Merkezi Avrupa'da bulunan insan hakları örgütü Safeguard Defenders (Güvenlik Savunucuları) Eylül ayında yayınladığı raporda aralarında New York'un da bulunduğu dünya genelindeki büyük kentlerde Çin polisinin onlarca hizmet merkezinin bulunduğunu bildirmişti.

FBI Başkanı Christopher Wray de Senato'daki oturumda dün verdiği ifadede Çin'in ABD'de polis varlığı oluşturmasının "korkunç" olduğunu söylemişti. Wray bunun egemenliği ihlal ettiğini, standart hukuk ve polis işbirliği işlemlerini aksattığını kaydetmişti.

Bu ayın başında Çin Dışişleri Bakanlığı, Hollanda hükümetinin soruşturma sonucunda ülkesindeki bu merkezlerin kapanması talimatını vermesinin ardından benzer bir açıklama yapmıştı. İngiltere parlamentosu üyeleri de bu sahaların soruşturulması çağrısı yapıyor.

ABD Kongresi'nde aralarında Temsilciler Meclisi üyesi Jim Banks'in de olduğu Cumhuriyetçiler bu sahaların faaliyetleriyle ilgili Biden yönetiminden açıklama istedi.

İnsan hakları aktivistleri bu sahaların Pekin'in yurtdışındaki Çin vatandaşlarını ya da akrabalarını Çin'e dönerek yargılamalarla yüzleşmeleri için baskı yapma çabalarının uzantısı olduğu görüşünde. Bu sahaların Çin Komünist Partisi'nin etkisini ve propagandalarını deniz aşırı ülkelere ulaştırma çabasındaki Çin Birleşik Cephesi Çalışma Dairesi ile bağlantılı olduğu düşünülüyor.

Hong Kong Vakfı Özgürlük Komitesi Başkanı Mark Clifford, bu merkezlerin durdurulması gerektiğini kaydetti.

Clifford, "Çin Komünist Partisi'ne ülkelerinde böyle kurumlar oluşturmasına izin veren uluslararası hükümetler Pekin'in faaliyetlerine ortak oluyor" diye konuştu.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG