Erişilebilirlik

Çin Cumhurbaşkanı Xi Suudi Arabistan'a Gidiyor


Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'la görüşecek.
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'la görüşecek.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, iki günlük resmi ziyaret için yarın Suudi Arabistan'a gidiyor. Suudi Arabistan devlet haber ajansı SPA'nın haberine göre Xi, ziyaret kapsamında bazı Arap liderlerle biraraya gelecek.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın yarın, Xi'yi gösterişli bir törenle karşılaması bekleniyor. Bölgedeki diplomatlara göre bu plan, Temmuz ayında Suudi Arabistan'ı ziyaret ettiğinde Başkan Joe Biden'a yapılan karşılamayla taban tabana zıtlık sergiliyor.

SPA, Xi'nin ziyaretinin amacının Çin ve Çin'in bir numaralı petrol tedarikçisi olan Suudi Arabistan arasındaki "stratejik ortaklığın" güçlendirilmesi ve ekonomik bağların kurulması olduğunu bildirdi. İki ülke arasında çok sayıda enerji ve yatırım anlaşması yapılması bekleniyor.

Xi'nin Suudi Arabistan'a 2016 yılı başından bu yana yapacağı ilk ziyaret sırasında Kral Selman ve Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'la bölgesel güvenlik konularını da ele alması söz konusu. Xi'nin ziyareti, Suudi Arabistan ve ana yabancı ortağı Amerika arasındaki ilişkilerin düşük bir noktada olduğu döneme denk geliyor.

SPA'nın haberine göre Xi ayrıca Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerinin zirvesine ve Riyad'ın ev sahipliğinde Arap liderlerin yapacağı toplantıya katılacak.

Çin Cumhurbaşkanı Jinping ve Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz
Çin Cumhurbaşkanı Jinping ve Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz

Çin, Suudi Arabistan'ı, Ortadoğu'daki kilit müttefiki olarak görüyor. Bunun tek nedeni, Suudi Arabistan'ın Çin'in ana petrol tedarikçisi olması değil. İki ülke, Batı'nın özellikle insan hakları gibi konulardaki müdahalelerine şüpheyle yaklaşıyor.

Amerika'nın Ortadoğu'ya ilgisinin azaldığını düşünen, bundan memnuniyetsiz olan ve Biden yönetiminin insan hakları meseleleri hakkındaki tavrından hoşlanmayan, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan, küresel gücün yeni gerçekliklerini yansıtmak için dış politikasını yeniden oluşturma yoluna gidiyor.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Ekim ayında, Suudi Arabistan'ın Çin'in genel ve bölgesel diplomasi stratejisinde bir "öncelik" olduğunu kaydetmişti.

Amerika'nın aksine Çin, Suudi Arabistan'ın bölgedeki rakibi İran ile iyi ilişkilere sahip. Çin'in bir başka petrol tedarikçisi olan İran, Ortadoğu'da Suudi Arabistan'ın siyasi ve güvenlikle ilgili kaygılarını giderme konusuna ilgi göstermiyor.

Ticari ilişkiler

Çin son yıllarda küresel siyasette daha çok rol oynasa da Suudi Arabistan'la olan ilişkisi ticarete dayanıyor.

Suudi ve Çin devlet şirketleri, petrol satışlarının yanı sıra petrol rafinesi ve petrokimya sektöründe de ortaklık yapıyor. Ekonomisini başta otomobil ve silah olmak üzere imalat sektörüne de uzanacak şekilde çeşitlendirmek isteyen Suudi Arabistan, yabancı yatırım arayışı içinde.

Petrol rafinerisi, Suudi Arabistan
Petrol rafinerisi, Suudi Arabistan

Suudi Arabistan'ın kuzeybatıdaki 500 milyar dolarlık mega projesi NEOM dahil dev altyapı planları, Çinli inşaat şirketlerine Körfez bölgesinde giderek daha aktif hale gelmesi için yeni fırsatlar yaratabilir.

On yıllar boyunca Suudi Arabistan'ın ana güvenlik garantörü ve silah tedarikçisi olan Amerika, Körfez bölgesindeki hassas altyapı projelerine Çin'in giderek daha fazla müdahil olması nedeniyle duyduğu kaygıları ifade ediyor.

Veliaht Prens Muhammed Bin Selman, Yemen'daki savaş dahil, Amerika'nın Suudi Arabistan'ın hamlelerini kısıtlama çabalarına direnmiş, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın karşılıklı alışverişe dayalı yaklaşımını memnuniyetle karşılar görünmüştü.

Trump 2017'de, Suudi Arabistan'ı ziyaret ettiğinde iki ülke arasındaki sıcak ilişkileri gösterişli bir törenle gözler önüne sermişti. Diplomatlar, Muhammed Bin Selman'ın şimdi de benzer bir karşılamayı Xi için yapacağı görüşünde.

Eski Başkan Trump, Riyad'la 100 milyar dolarlık savunma anlaşmaları yapmıştı. SPA'ya göre Çin heyetinin bu hafta Suudi Arabistan'la 30 milyar dolarlık anlaşmalara imza atması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG