Erişilebilirlik

Çin Devlet Başkanı Amerika'yı Ziyaret Ediyor


Çin Devlet Başkanı Amerika'yı Ziyaret Ediyor
Çin Devlet Başkanı Amerika'yı Ziyaret Ediyor

Çin Devlet Başkanı Hu Jintao’nun Amerika ziyareti bugün başlıyor. Görüşmelerde iki ekonomik güç arasındaki gerginliğin azaltılması hedefleniyor.

Başkan Barack Obama Hu’yu bu akşam Beyaz Saray’da özel bir yemekte ağırlayacak. Resmi görüşmeler ise yarın başlayacak. Yarın akşam ayrıca devlet töreniyle karşılanacak Hu’nun onuruna Beyaz Saray’da resmi yemek verilecek. Devlet töreniyle akşam yemeği, Beyaz Saray’ın yabancı konukların onuruna yaptığı en büyük jest olarak biliniyor.

Hu Amerika ziyareti sırasında Chicago kentini de ziyaret ederek Amerikalı işadamlarıyla bir araya gelecek. Çin hükümeti bu hafta Amerikan şirketleriyle 600 milyon dolarlık ticaret anlaşmaları yapıldığını açıkladı. Ancak iki ülke arasındaki ticaret dengesizliği Washington’la Pekin arasında gerginliğe neden oluyor. Çin’in Amerika’yla ticaret fazlası 200 milyar dolar civarında.

Amerikan Kongresi’nde Çin’in para birimini serbest bırakması için baskı yapılmasını öngören bir yasa tasarısı hazırlandı.

Obama – Hu görüşmesinde Kuzey ve Güney Kore gerginliğiyle Tayvan’a silah satışları gibi konuların da gündeme gelmesi bekleniyor. Hu, Amerikan gazetelerine verdiği demeçte Çin’in insan hakları sicili konusundaki sorulara yanıt vermekten kaçındı, ancak insan hakları konusunun da iki liderin ortak basın toplantısında gündeme geleceği tahmin ediliyor.

İki hükümet, Çin’in artan ekonomik ve askeri gücü karşısında gerginliklerden kaçınmaya özen gösteriyor.

Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, Washington Post ve Wall Street Journal gazetelerine verdiği mülakatta iki ülkenin uzlaşma yollarını bulması gerektiğini, Soğuk Savaş zihniyetinden kurtulmak gerektiğini söyledi. Hu, sağlıklı bir ilişkinin iki ülkenin de çıkarına olduğunu; herhangi bir çatışmanın iki ülkeye de zarar vereceğini söyledi.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın, geçen hafta, Amerika’nın Çin’in güçlenmesini tehdit olarak görmediğini vurgulamıştı.

XS
SM
MD
LG