Erişilebilirlik

Çin'in Eski Lideri Jiang Zemin Hayatını Kaybetti


Jiang Zemin 96 yaşında hayatanı kaybetti.
Jiang Zemin 96 yaşında hayatanı kaybetti.

Eski Çin lideri Jiang Zemin, 96 yaşında hayatını kaybetti. Çin ulusal medyası Zemin’in çoklu organ yetmezliği nedeniyle öldüğünü açıkladı.

Çin resmi haber ajansı Xinhua, Jiang Zemin’in yaşadığı Şanghay’da bugün öğle saatlerinde öldüğünü duyurdu. Zemin’in ölümü üzerine Çin Komunist Partisi, parlamento, bakanlar kurulu ve ordu tarafından ortak bir açıklama yayınlandı.

Açıklamada “Yoldaş Jiang Zemin’in ölümü, partimiz, ordumuz ve halkımızın tüm kesimleri için tarifi imkansız bir kayıp oldu” ifadelerine yer verildi. Açıklamada Zemin için, “Sevgili yoldaş, yüksek prestije sahip seçkin bir lider, büyük bir Marksist devlet adamı, askeri stratejist” şeklinde ifadeler kullanıldı.

Jiang Zemin, 1989 yılındaki kanlı Tiananmen protestoları sonrasında Çin’e adeta sınıf atlatmış, ABD ile ikili ilişkileri tesis etmiş ve büyük bir ekonomik sıçramanın temellerini atan isim olmuştu. Çin, Zemin idaresinde 1997-1998 yıllarındaki Asya ekonomik krizini hafif şekilde atlatmış, 2008 Pekin Yaz Olimpiyat Oyunları için başvuru yapmış ve kazanarak oyunları düzenleme hakkı elde etmişti.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG